Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Reportaj Euronews. Cum arată zona demilitarizată dintre Coreea de Sud și Coreea de Nord, cel mai izolat stat din lume

Coreea de Nord a testat, săptămâna aceasta, pentru prima oară, sistemul de gestiune a activării nucleare, ceea ce a creat îngrijorare în rândul populației din Coreea de Sud. Sud-coreenii nu se mai tem de o invazie terestră, cât de un atac nuclear.

Urmăriți un reportaj din zona demilitarizată, chiar de la granița dintre cele două țări, realizat de jurnalistul Euronews Vitalie Cojocari.

Zona demilitarizată dintre Coreea de Sud și Coreea de Nord

Deși războiul coreean s-a terminat cu un armistițiu în 1953, teoretic, continuă și astăzi. Între Coreea de Sud și Coreea de Nord e trasă o linie de demarcație cu o lățime de aproape 4 kilometri, demilitarizată. Iar acest lucru atrage interesul a milioane de turiști veniți din toată lumea, care vor să vadă, cel puțin de la distanță, cel mai închis și izolat stat de pe glob: Coreea de Nord.

Vitalie Cojocari, jurnalist Euronews: "Înainte de a ajunge în zona demilitarizată, turiștii străini sau coreeni vin aici, unde este un centru de informare, un centru care contrastează puternic cu ceea ce există în Coreea de Nord. Adică turiștii au parte aici de distracție, dar și de magazine pline de mâncare."

Vitalie Cojocari: "Vedeți că magazinele sunt pline aici. Ce știți despre magazinele din Coreea de Nord, despre mâncarea lor și condițiile lor de viață?"

Turistă din Australia: "Doar ceea ce am descoperit ascultând un podcast. Știu că viața este sărăcăcioasă și că mâncarea poate fi puțină și uneori contează ce pot găsi".

Sud-coreenii au demonstrat o eficiență extraordinară, construind o infrastructură pentru turiști. Aceștia pot să viziteze tunelurile secrete, săpate sub pământ de nord-coreeni. Au fost proiecte cu intenția de a invada sudul, dar au fost descoperite la timp de guvernul din Seul.

Dramele sunt multe în societatea coreeană.

Heeyoung Hong, ghid turistic: "Una dintre cele mai cunoscute drame coreene se numește Descendentul fiilor. Foarte mulți oameni din Asia de Sud-Est vin aici pentru a vizita acel loc, datorită acestei drame coreene. Ei iau telecabine și merg acolo și vizitează locația filmului. După cum puteți vedea, există un pod acolo".

Cea mai importantă atracție turistică este observatorul din zona demilitarizată, situat în partea sud-coreeană.

Vitalie Cojocari, jurnalist Euronews: "Autoritățile din Coreea de Sud au construit acest punct de observație pentru turiștii curioși care vor să vadă Coreea de Nord. Aceasta este în spatele meu, acolo unde sunt și localități. Multe dintre ele, spun autoritățile din Sud, sunt fake, de propagandă, unde nu locuiesc oameni. Sunt construite doar pentru a arăta lumii că și nord-coreenii trăiesc bine și au de toate."

Oamenii au la dispoziție binocluri pentru a urmări viața de peste graniță.

Vitalie Cojocari: "Ce vedeți acolo?"

Turiști sud-coreeni: "Este chiar acolo."

Vitalie Cojocari: "Ce anume?"

Turiști sud-coreeni: "Sunt soldații din Coreea de Nord. Aici este un soldat, este postul de pază."

VEZI GALERIA
6 imagini

În continuare, există nord-coreeni care reușesc să ajungă în Sud. Dar drumul e lung, sunt nevoiți să ocolească prin China, pentru că zona demilitarizată este păzită cu strășnicie de soldații din Nord. Când ajung în Sud, refugiații au probleme de adaptare.

Turist din Noua Zeelandă: "Sunt un popor extrem de asuprit. Este foarte trist. Cei mai mulți dintre ei suferă de foame și sunt lipsiți de drepturi fundamentale, precum drepturile omului."

În cei peste 70 de ani s-a schimbat până și limba. În plus, nord-coreenii nu știu să folosească un calculator sau un telefon mobil, ceea ce le face dificilă găsirea unui loc de muncă. Nici noua generație de sud-coreeni nu-și mai dorește unirea cu nordul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE