Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Europenii consideră că dezastrele naturale reprezintă o amenințare mai mare decât conflictele armate - studiu

Peste 2.000 de persoane din șapte state membre ale UE au fost chestionate cu privire la ceea ce consideră a fi cele mai presante probleme cu care se confruntă blocul comunitar.

Potrivit unui nou studiu, europenii sunt mai îngrijorați de dezastrele naturale decât de conflictele armate.

Studiul realizat de Debating Europe, din cadrul grupului Friends of Europe, a fost realizat cu doar o lună înainte ca blocul comunitar să se îndrepte spre urne pentru alegerile europene, scrie Euronews.com.

Repondenți din șapte țări UE au participat la studiu

Peste 2 000 de persoane din șapte țări ale UE - Belgia, Franța, Italia, Germania, Polonia, Spania și Suedia - au fost întrebate care sunt, în opinia lor, cele mai presante probleme cu care se confruntă în prezent Europa. Printre subiectele abordate s-au numărat schimbările climatice, democrația, creșterea durabilă și favorabilă incluziunii, precum și siguranța și apărarea.

Schimbările climatice au reprezentat o sursă considerabilă de îngrijorare pentru repondenți, declarându-se în proporție covârșitoare îngrijorați de viitor.

O provocare globală

Oamenii au subliniat frecvent necesitatea de a recupera timpul pierdut în urma deceniilor de inacțiune care au lăsat omenirea „să recupereze” în ceea ce privește politicile climatice și de mediu. O proporție semnificativă a fost de părere că este prea târziu pentru a evita cele mai grave efecte, unii dintre ei afirmând chiar că „mai sunt puține lucruri de salvat”. Multe persoane au perceput acest subiect ca pe o provocare globală care afectează pe toată lumea.

„În fața lipsei de acțiune în ceea ce privește schimbările climatice, noi toți suntem perdanți”, a declarat Julia, o participantă din Spania.

Ce soluții climatice vor europenii să vadă

Printre soluțiile preferate de participanții la sondaj se numără taxarea marilor poluatori și reducerea consumului excesiv. Tinerii au fost mult mai favorabili taxării poluatorilor decât persoanele de peste 30 de ani.

Participanții la studiu au avut o părere pozitivă cu privire la rolul tehnologiei, dar au afirmat că aceasta trebuie să fie „centrată pe om”. Potrivit acestora, prea multe speranțe în tehnologie pentru a salva planeta ar fi extrem de contraproductiv.

”Sunt în favoarea inovației și a tehnologiei pentru a stimula tranziția ecologică, dar să pornim și de la soluții destul de simple și imediate”, a declarat Alessandra, o participantă din Italia.

Transportul public a fost, de asemenea, identificat de toți participanții la studiu din toate țările ca fiind un aspect care ar trebui să fie prioritar pentru a reduce dependența de mașini. Chiar și în țările care dispun deja de sisteme de transport solide, cum ar fi Germania, Suedia și Franța, participanții au solicitat modernizări. Transportul feroviar, în special, a fost considerat ca fiind neglijat.

Participanții au cerut mai multe acțiuni politice privind schimbările climatice, fiind necesar ca factorii de decizie politică să ia în serios această amenințare.

Schimbările climatice și securitatea

Oamenii au remarcat, de asemenea, o legătură între combustibilii fosili și securitate. Mai mulți participanți, în special din Germania și Italia, au considerat că combustibilii fosili au contribuit la finanțarea unor guverne „neprietenoase”. Unii au spus că invazia Rusiei în Ucraina a fost un „semnal de alarmă” cu privire la costul social al dependenței de petrol și gaze importate.

O mare parte a discuțiilor despre securitate a fost dedicată dezastrelor naturale legate de climă, care au fost considerate o amenințare mai mare în interiorul UE decât eventualele conflicte armate.

Alarmați de frecvența tot mai mare a acestora, participanții au dorit ca autoritățile să facă mai mult pentru a preveni și a atenua efectele fenomenelor meteorologice extreme, ale secetei și ale altor calamități naturale care pot afecta grav viața de zi cu zi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE