Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România va avea mai puține zile cu vreme plăcută în următorii ani. Schimbările climatice afectează puternic sudul Europei

România ar putea pierde până la 12 zile cu vreme plăcută în următorii ani. Oamenii de știință au arătat că unele zone de pe glob, inclusiv țara noastră, se vor confrunta cu valuri de căldură extremă în plină vară și ierni tot mai calde.

Numărul zilelor confortabile, adică cel al zilelor frumoase în care nu este nici prea cald și nici prea frig, ar urma să scadă în următorii 75 de ani cu până la 4 luni. Cercetătorii americani de la Massachusetts Institute of Technology au arătat că destinațiile tropicale vor fi cele mai afectate. Spre exemplu, numărul zilelor confortabile pierdute de Republica Dominicană va fi de 124.

România, printre țările cel mai puternic afectate

În Europa, înspre sudul continentului vom avea mai multe zile cu temperaturi ridicate, de peste 25 de grade. Potrivit sudiului MIT, țările din Balcani, printre care și România sunt printre țările cele mai puternic afectate. În capul listei zilelor confortabile pierdute se află și Grecia sau Peninsula Iberică.

De cealaltă parte, nordul continentului va avea mai multe zile confortabile. Vorbim despre Franța, Germania și Austria care vor câștiga între 18 și 52 de zile.

Aceste schimbări climatice vor afecta, desigur și turismul. Dacă în Grecia intervalul afectat de căldură extremă va fi între mai și septembrie, în Austria și Franța, temperaturile ridicate se vor manifesta fix în perioada sezonului de ski.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE