Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

De 8 martie, Putin le-a urat ”La mulți ani” femeilor-militar care luptă în Ucraina

Preşedintele rus Vladimir Putin a adus un omagiu, cu ocazia Zilei Internaţionale a Femeii, femeilor-soldat care sunt mobilizate să lupte pe frontul din Ucraina şi celor care sprijină invazia rusă împotriva statului vecin, relatează agenția France Presse, citată de Agerpres.

De asemenea, Putin a promulgat, de 8 martie, un decret pentru a grația 52 de femei condamnate la pedepse cu închisoarea. Unele dintre ele au părinți militari.

În discursul pe care l-a susținut la Școala militară de aviație din Krasnodar, președintele rus a adus un omagiu ”femeilor care se află în zona operaţiunii militare speciale" în Ucraina şi care "îndeplinesc misiuni de luptă”.

Câte femei-militar din Rusia luptă în Ucraina

Peste 300.000 de femei ”activează în forţele armate" ale Rusiei, a precizat ministrului Apărării, Serghei Şoigu,

În 2023, oficialul rus a menționat că 1.100 dintre ele "luptă" în Ucraina, altele ocupând funcţii de susţinere.

Într-un mesaj video publicat vineri, Şoigu le-a mulţumit mamelor soldaţilor care luptă în Ucraina. "Aţi crescut patrioţi adevăraţi şi curajoşi apărători ai patriei", a declarat el.

În ultimele săptămâni, un grup de soţii ale soldaţilor mobilizaţi au organizat manifestaţii în faţa Kremlinului pentru a cere ca bărbații lor să fie rechemaţi din Ucraina.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE