Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cristian Diaconescu susține că Iulia Navalnaya a fost sfătuită să nu se întoarcă în Rusia. ”A primit semnale cât se poate de clare”

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, a declarat că Iulia Navalnaya, soția lui Alexei Navalnîi, a fost sfătuită să nu se întoarcă în Rusia, împreună cu copiii ei, chiar și după înmormântarea disidentului rus. La Euronews România, fostul vicepreședinte al Senatului a evidențiat că văduva lui Navalnîi a primit ”semnale cât se poate de clare din zona occidentală” să stea departe de Federația Rusă, în condițiile în care ”în afară de mama și tatăl lui Navalnîi, dintre rudele apropiate nimeni nu a avut imprudența în a se duce la înmormântare.”

Invitat în emisiunea ”Euronews Acum” de la Euronews România, Cristian Diaconescu a explicat că ”sentimentul de amenințare pe care l-a generat Alexei Navalnîi în toată activitatea lui de opozant în ceea ce-l privește pe Vladimir Putin s-a transmis și după a trecut în neființă”.

”Ideea că acest moment comemorativ, normal în orice credință adevărat ortodoxă, ar putea fi transformat într-un anumit tip de semnal politic a generat această stare de alertă a autorităților ruse”, a afirmat fostul ministru de Externe, la Euronews România.

Cristian Diaconescu: ”În închisorile din Federația Rusă, de la Stalin încoace, deținuții politici nu își mai pierdeau viața”

Cristian Diaconescu a explicat că în lumea occidentală ”nu se va trece pur și simplu” peste moartea disidentului rus Alexei Navalnîi într-o colonie penală din Siberia.

”În închisorile din Federația Rusă, de la Stalin încoace, deținuții politici nu își mai pierdeau viața. Erau reținuți, executau perioade foarte lungi de detenție. Unii dintre ei au murit de greva foamei, dar instituția încerca să-i protejeze.

Nu a mai fost cazul în situația lui Navalnîi. Aici este o temă de preocupare a Moscovei care în mod sigur în perioada următoare va avea anumite consecințe pe care le vom putea vedea.

În lumea occidentală, peste acest moment nu se va trece pur și simplu”, a mai punctat fostul ministru de Externe.

Fost ministru de Externe: Probabil că în zilele următoare vor urma acțiuni de represalii după înmormântarea lui Navalnîi

De asemenea, Cristian Diaconescu a precizat că în Rusia există un nivel foarte ridicat de frică pe fondul înmormântării lui Alexei Navalnîi.

”Iulia Navalnaya și cei doi copii au primit semnale cât se poate de clare din zona occidentală: stați departe.

Fratele lui Navalnîi se află sub urmărire penală. Are un mandat de arestare în lipsă. În afară de mama și tatăl lui Navalnîi, dintre rudele apropiate nimeni nu a avut imprudența în a se duce la înmormântare.

Zeci de mii de cetățeni ruși au făcut acest lucru. Probabil că în zilele următoare vor urma acțiuni de represalii, dar, pe de altă parte, de o manieră oarecum tacită autoritățile de la Moscova au acceptat înmormântarea. Dificil de organizat, pentru că au fost biserici care au refuzat, inclusiv firme de pompe funebre care au negat ideea de a da un coșciug”, a mai spus Diaconescu.

Cristian Diaconescu: Am vorbit cu Boris Nemțov cu trei săptămâni înainte să fie asasinat

Întrebat dacă a existat vreun moment în care Alexei Navalnîi îi putea pune probleme lui Vladimir Putin, Diaconescu a dezvăluit că a discutat despre disident inclusiv cu Boris Nemțov, opozantul rus care a fost împușcat mortal în anul 2015, la câțiva metri de Kremlin.

”Am vorbit cu Boris Nemțov cu trei săptămâni înainte să fie asasinat. Am discutat despre Navalnîi.

Intraseră într-un fel de logică mesianică. Nu își închipuiau că vor construi o opoziție în așa manieră încât să răstoarne întregul aparat și întregul sistemul rus, dar, cu toate acestea continuau.

Așa se explică probabil de ce Navalnîi, sfătuit de întreg Occidentul după otrăvirea lui să nu se întoarcă în Federația Rusă, să păstreze mesajul și legitimitatea acestui mesaj.

S-a întors fizic și evident a fost întâmpinat așa cum se aștepta toată lumea, inclusiv el”, a mai precizat fostul ministru de Externe.

Cristian Diaconescu, despre schimbarea la față a Rusiei: Pe mâinile cui intră arma nucleară, vreau să vă spun că nu lipsește acest subiect din mentalul oricui

”O analiză în care eu am încredere făcută stat de cancelarii arată că o schimbare la Kremlin ar putea fi făcută jos în sus sau de sus în jos. (...) De tip Andropov, dar care ar putea să aducă la Kremlin un personaj politic chiar și mai radical și mai determinat și mai hotărât decât Putin.

Sau de jos în sus, ceea ce ar putea produce un tip de diseminare conflictuală la nivelul Federației Ruse. Să uităm că vorbim de Rusia profundă, cele trei sultanate și de Rusia oarecum occidentală din orașele mari.

De jos în sus, o mișcare de protest e posibil să apară semnale de împărțire și de diseminare a puterii în mai multe zone. Aici ne întoarcem la tema veche, indiferent dacă nu este recunoscută de capitalele occidentale, anume tema nucleară.

Pe mâinile cui intră arma nucleară, vreau să vă spun că nu lipsește acest subiect din mentalul oricui se așează la masă într-un anumit format sau pentru o anumită perspectivă cu reprezentanții Federației Ruse”, a mai precizat Cristian Diaconescu, la Euronews România.

”La nivel occidental, între cinci și 10 ani se discută despre o confruntare directă”

”E o stare de spirit impredictibilă (în Rusia). Nici președintele Putin în ceea ce face în campanie nu omite să se întâlnească cu familiilor celor căzuți pe front.

Observați că la nivel occidental, între cinci și 10 ani se discută despre o confruntare directă. Mulți vorbesc și bănuiesc că nu vorbesc de pomană, fiind și militari și politicieni”, a concluzionat el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE