Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Campanie electorală fără reguli. Candidații se întrec în pre-campanie în afișe și corturi de strâns semnături

Capitala este împânzită de afișe și corturi unde se adună semnături pentru candidații la alegerile locale și europarlamentare.

Chiar și în căsuțele poștale au apărut pliante cu promisiuni electorale. Toate acestea însă vor fi strict reglementate, odată cu începerea oficială a campaniei electorale.

Scările de bloc sunt pline de astfel de pliante, chiar dacă mai e o lună înainte de începerea campaniei.

Pentru alegerile locale și europarlamentare din 9 iunie, campania electorală va începe pe 10 mai și se va încheia pe 7 iunie. Însă, majoritatea partidelor au început să-și promoveze candidații cu mult timp înainte.

Astfel de afișe se găsesc în toate marile intersecții din București. Aceste panouri uriașe cu mesaje electorale vor fi interzise în perioada campaniei.

Amplasarea corturilor va fi interzisă

”Suntem, dați-mi voie să spun așa, metaforic, de fapt, și legal, suntem în pre-campanie. În pre-campanie, de fapt, se poate face mult mai mult decât se poate face în campanie. Adică, ai dreptul la panotaj pe legea publicității, lucru pe care nu poți să-l faci în campanie.”, a declarat George Iorgovan, membru PUSL.

”Orice partid poate folosi comunicare tradițională până în ultima lună. Ultima lună e campania oficială. Legea are niște reguli foarte stricte.”, a adăugat Ionut Moșteanu, purtător de cuvânt al USR.

În campania electorală, candidaţii şi partidele care i-au propus vor fi nevoiți să respecte reguli stricte.

Dimensiunea maximă admisă a bannerelor va fi aproximativ cât o coală A3 și vor putea fi amplasate doar în locuri speciale de afișaj electoral, stabilite de primărie.

Mai mult, va fi interzisă folosirea pe afișe a unei succesiuni de culori care să reproducă drapelul României.

”Sigur că toți experții în comunicare politică înțeleg foarte bine că în precampanie, de fapt, dacă reușești să ocupi o anumită agendă tematică, dacă reușești să fii mai puternic comunicațional ca și oponenții, în momentul respectiv ai un avantaj care nu va dispărea ulterior în timpul campaniei electorale, cu atât mai mult cu cât în timpul campaniei electorale va exista o competiție mult mai mare pentru atenția populației și mare parte din populație, instinctiv, se va decupla, paradoxal.”, a declarat Radu Magdin, consultant politic.

Coaliția PSD-PNL a stabilit calendarul alegerilor din România din 2024. 2024 este primul an în care toate alegerile au loc în același an.

Calendarul alegerilor din 2024

  • 9 iunie 2024 - alegeri locale și alegeri europarlamentare;
  • 15 și 29 septembrie 2024 - alegeri prezidențiale (surse);
  • 8 decembrie 2024 - alegeri parlamentare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE