Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Butoiul cu pulbere din Orientul Mijlociu. Trei zone în care ar putea escalada conflictele în perioada următoare

Orientul Mijlociu este în prezent un adevărat butoi cu pulbere. Războiul dintre Israel și Hamas a căpătat o nouă dimensiune după implicarea, momentan limitată, a Iranului și a aliaților săi, în special gruparea Hezbollah din Liban. Schimbul de focuri recent dintre Israel și Iran demonstrează pericolul escaladării acestei confruntări. Vă propunem o privire de ansamblu asupra conflictelor care ar putea escalada rapid în perioada următoare în zona Orientului Mijlociu.

Iran

Sâmbăta trecută, Iranul a lansat primul său atac direct asupra Israelului. Atacul în sine a provocat puține pagube, deoarece aproape toate rachetele și dronele au fost interceptate de apărarea aeriană israeliană, susținută de Statele Unite, Franța, Marea Britanie și Iordania. Dar evenimentul a deschis un nou capitol în războiul hibrid care durează de zeci de ani.

Teheranul a răspuns la o lovitură dată pe 1 aprilie, în care șapte ofițeri care supravegheau operațiunile Iranului în Orientul Mijlociu au murit într-un atac asupra ambasadei iraniene din Damasc, Siria. Iranul a declarat că avioane de război israeliene au efectuat atacul și a promis că va riposta. Oficialii iranieni au semnalat în ultimele luni că doresc să evite un război cu Israelul. Oficiali din Israel și din Statele Unite au declarat că Israelul a concluzionat că Iranul nu va reacționa puternic, potrivit presei americane. Totuși, Teheranul a răspuns, iar de atunci cele două state sunt angajate într-un schimb de focuri, Israelul fiind ultimul care a ripostat. Conflictul ar putea escalada în viitor, chiar dacă aparent nici Iranul și nici Israelul nu își doresc o confruntare militară.

Liban

În loc să atace Israelul în mod direct, Iranul îl atacă de obicei prin intermediul grupurilor din regiune pe care le susține, inclusiv Hezbollah din Liban. Miercuri, Hezbollah a revendicat responsabilitatea pentru un atac transfrontalier cu drone și rachete în nordul Israelului, despre care armata israeliană a declarat că a rănit 14 soldați, dintre care șase grav.

Cele două părți au lansat atacuri și contraatacuri peste graniță de la începutul războiului din Gaza, la 7 octombrie. Luptele au provocat strămutarea a zeci de mii de civili de ambele părți ale frontierei, iar în ultimele luni Israelul a lovit ținte adânc în interiorul Libanului.

Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a declarat în ianuarie că țara sa va continua să lovească ținte ale Hezbollah. Prin urmare, există și aici un potențial de escaladare a conflictului.

Gaza

În timp ce tensiunile cresc pe alte fronturi, războiul Israelului împotriva grupării Hamas în Gaza continuă. Autoritățile sanitare palestiniene spun că peste 33.000 de persoane au murit acolo din octombrie, deși statisticile lor nu fac distincție între combatanți și civili. Hamas a preluat puterea în Gaza în 2007 și, la 7 octombrie, a declanșat un atac asupra Israelului în care autoritățile israeliene spun că au fost ucise aproximativ 1.200 de persoane.

Israelul urmărește să distrugă Hamas și să elibereze ostaticii care au fost luați în atac. Armata israeliană a afectat grav aripa armată a Hamas, potrivit experților. În același timp, loviturile aeriene israeliene și luptele au lăsat o mare parte din Gaza în ruine, iar Organizația Națiunilor Unite afirmă că populația se confruntă cu foametea.

Analiștii au declarat că războiul Israel – Hamas pare să fi intrat într-o nouă fază, una în care Israelul continuă să organizeze operațiuni la scară mică pentru a preveni reapariția Hamas.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE