Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Baza din Câmpia Turzii a primit trei aeronave F-16 achiziționate din Norvegia. MApN: Vor avea un rol important

Trei avioane F-16 Fighting Falcon, achiziționate de România de la Regatul Norvegiei, au aterizat vineri la Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu" din Câmpia Turzii și vor intra în dotarea Escadrilei 48 Vânătoare, conform informațiilor furnizate de Ministerul Apărării Naționale (MApN).

Potrivit unui comunicat al MApN transmis către AGERPRES, această achiziție a avioanelor F-16 Fighting Falcon, împreună cu pachetul de bunuri și servicii asociate, va contribui la consolidarea securității României prin intensificarea apărării spațiului aerian național și NATO, atât în timp de pace, cât și în situații de criză, prin intermediul Serviciului de Luptă Permanent - Poliție Aeriană (SLP-PA) sub comanda NATO.

Angel Tîrlvăr: Aceste aeronave vor avea un rol important

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a subliniat că sosirea acestor aeronave F-16 Fighting Falcon în cadrul unei serii de livrări planificate în acest și următorul an va consolida capacitățile de apărare aeriană ale României, adaptându-le la provocările de securitate din regiune.

”Aceste aeronave vor avea un rol important în menţinerea unei posturi aliate credibile de apărare şi descurajare a oricărei agresiuni pe Flancul estic şi, la fel de important, vor asigura tranziţia pentru forţele noastre aeriene către era generaţiei a V-a - înzestrarea cu aeronavele F-35", a declarat ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, citat în comunicat.

Aceste avioane vor juca un rol crucial în menținerea unei prezențe aliate credibile pentru apărare și descurajare împotriva oricărei agresiuni în regiunea Flancului Estic și vor facilita tranziția către aeronavele de generație a V-a, cum ar fi F-35.

Acesta este al doilea set de trei aeronave F-16 achiziționate de România de la Regatul Norvegiei, împreună cu pachetul de bunuri și servicii asociate, prima livrare fiind recepționată la sfârșitul lunii noiembrie 2023, la Baza 86 Aeriană "Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță" din Borcea, conform precizărilor făcute de MApN.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE