Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Piloții ucraineni au început antrenamentul pe avioanele de luptă F-16

Antrenarea piloților ucraineni pe avioane de luptă F16 a început în mai multe state, a anunțat șeful diplomației europene Josep Borrell, la reuniunea miniștrilor apărării din UE. Executivul de la Bruxelles are în vedere și un nou pachet de asistență financiară pentru Ucraina, însă Ungaria a amenințat că va bloca fondurile.

Antrenarea piloților este un prim pas, urmând ca, ulterior, Ucraina să primească avioane de luptă F-16 din partea aliaților.

Josep Borrell, șeful diplomației europene: "Sunt încântat că, în sfârșit, antrenarea piloților pe avioane F-16 a început în mai multe țări. Va fi nevoie de timp, dar cu cât mai repede, cu atât mai bine. În plus, au deschis ușa pentru livrarea de avioane de luptă. Întotdeauna se întâmplă la fel, discutăm, la început toată lumea este rezervată. Așa s-a întâmplat și cu tancurile Leopard, și cu F16, în cele din urmă a venit și decizia de a oferi acest sprijin militar pentru că este aboslut necesar pentru ca Ucraina să continue să se apere."

Și ministerul olandez al Apărării, Kajsa Ollongren, a salutat decizia anunțată de Casa Albă.

Kajsa Ollongren, ministrul olandez al Apărării: "Vom continua discuțiile cu aliații noștri și cu țările care ar putea avea aeronave F-16 disponibile, pentru următoarea etapă."

La sfârșitul săptămânii trecute, la summitul G7 la care a participat și Volodimir Zelenski, președintele american Joe Biden a dat undă verde aliaților să livreze avioane de luptă F16. În același timp, el a anunțat că aliații, incluisv SUA, vor începe antrenarea piloților ucraineni. Decizia reprezintă un punct de cotitură, după ce liderii occidentali au aprobat livrarea tancurilor Leopard și Abrams, la începutul anului. Washingtonul a mai anunțat că va acorda Kievului o nouă tranșă de ajutoare de 375 de milioane de dolari.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE