Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

În timpul unei conferințe de presă găzduite de Fundația Națională pentru Știință din SUA împreună cu Event Horizon Telescope Collaboration, astăzi, la Washington, D.C., astronomii au dezvăluit prima imagine a găurii negre supermasive din centrul propriei noastre galaxii, Calea Lactee.

Prima imagine a unei găuri negre din Calea Lactee

Acest rezultat oferă dovezi concrete că obiectul este, într-adevăr, o gaură neagră și oferă indicii valoroase despre funcționarea unor astfel de giganți, despre care se crede că se află în centrul majorității galaxiilor. Imaginea a fost produsă de o echipă de cercetare globală numită Event Horizon Telescope, sau EHT, Collaboration, folosind observații de la o rețea mondială de radiotelescoape.

Deși nu putem vedea gaura neagră în sine, deoarece este complet întunecată, gazul strălucitor din jurul ei dezvăluie o structură strălucitoare, asemănătoare unui inel. Noua imagine captează lumina curbată de gravitația puternică a găurii negre, care este de patru milioane de ori mai masivă decât Soarele nostru.

„Am fost uimiți de cât de bine au fost dimensiunea inelului similare cu predicțiile din Teoria Relativității Generale a lui Einstein”, a declarat Geoffrey Bower, cercetător al proiectului EHT, de la Institutul de Astronomie și Astrofizică, Academia Sinica, Taipei.

Această imagine este o dovadă a ceea ce putem realiza, atunci când, drept comunitate globală de cercetare, ne aducem cele mai strălucite minți împreună pentru a face posibil ceea ce pare imposibil.

-Sethuraman Panchanathan, directorul NSF

Prima imagine a unei găuri negre din 2019

Descoperirea vine după lansarea din 2019 de către colaborarea EHT a primei imagini a unei găuri negre, numită M87*, în centrul celei mai îndepărtate galaxii Messier 87.

Cele două găuri negre arată similar, chiar dacă gaura neagră a galaxiei noastre este de peste o mie de ori mai mică decât M87. Imaginea gaura neagră din Calea Lactee a fost considerabil mai dificilă de capturat decât pentru M87*, chiar dacă Sgr A* este mult mai aproape de noi.

„Acum putem studia diferențele dintre aceste două găuri negre supermasive pentru a obține noi indicii valoroase despre modul în care funcționează acest proces important”, a spus cercetătorul EHT Keiichi Asada de la Institutul de Astronomie și Astrofizică, Academia Sinica, Taipei.

Cercetătorii au fost nevoiți să dezvolte noi instrumente sofisticate care să țină cont de mișcarea gazului în jurul Sgr A*. În timp ce M87* era o țintă mai ușoară, mai stabilă, cu aproape toate imaginile arătând la fel, acesta nu a fost cazul pentru Sgr A*. Imaginea găurii negre Sgr A* este o medie a diferitelor imagini extrase de echipa, dezvăluind în cele din urmă uriașul care pândește în centrul galaxiei noastre pentru prima dată.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE