Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alegeri comasate și în Ungaria. În data de 9 iunie vor avea loc alegeri europarlamentare și alegeri locale

Alegeri comasate vor fi organizate și în Ungaria. În 9 iunie, maghiarii sunt chemați la urne pentru a-și alege europarlamentarii, primarii și alți reprezentanți la nivel local. Campania electorală a început deja. Analiștii spun că urmează o perioadă dificilă. Partidul condus de premierul maghiar Viktor Orban va folosi toate instrumentele pentru a obține mai multe mandate în Parlamentul European, cred experții. 

Comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale prevede costuri mai mici, a explicat Alianța Civică Maghiară, aflată la guvernare în Ungaria. Analiștii spun că pentru Opoziție, această campanie electorală va fi una foarte dificilă. 

Zoltán Tóth, analist politic: ”Cele mai multe dintre instrumentele de promovare folosite în campaniile electorale sunt gestionate de oameni din anturajul Alianței Civice Maghiare. Lor le aparțin instituții media și panouri publicitare, așa că opoziția are foarte puține opțiuni. Cu toate acestea, presa online, care constă în principal din social media, este liberă. Excepție face doar publicitatea cumpărată de guvern cu bani publici.” 

Experții spun că se fac eforturi mari și pe plan internațional pentru a garanta alegeri corecte în Ungaria.

Zoltán Tóth, analist politic: ”Pentru alegerile europarlamentare, partide din 12 țări au au semnat un cod de etică. Ungaria nu a semnat acest cod, ceea ce nu reprezintă o veste bună. Pe lângă asta, toate procesele legate de alegeri au ajuns la Curtea Supremă. Aici este o problemă, pentru că în ultimii patru ani, chiar dacă cei de la Comitetul Electoral Național a emis o decizie în favoarea justiției, Curtea a anunlat-o. Așa că nu mă aștept să se întâmple lucruri bune în restaurarea statului de drept.” 
Este pentru prima dată de la aderarea la Uniunea Europeană când în Ungaria sunt comasate alegerile.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE