Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alegeri 2024. Campanie electorală fără reguli. În „pre-campanie”, partidele se întrec în afișe și corturi de strâns semnături

Politicienii au furat startul campaniei electorale pentru alegerile locale și europarlamentare cu cel puțin o lună înainte de începerea ei oficială. În Capitală și în teritoriu, au fost instalate panouri publicitare și organizate evenimente cu iz electoral. Cel mai recent exemplu este cel al premierului Marcel Ciolacu, aflat într-un tur de forță în Buzău, orașul său natal. Nici partenerul său de coaliție Nicolae Ciucă nu a pierdut timpul. Zeci de panouri publicitare au fost instalate de-a lungul autostrăzilor, iar Nicolae Ciucă a lansat un videoclip în care vorbește deja explicit despre funcția prezidențială. 

Capitala este împânzită de afișe și corturi unde se adună semnături pentru candidații la alegerile locale și europarlamentare. Chiar și în căsuțele poștale au apărut pliante cu promisiuni electorale. Toate acestea însă vor fi strict reglementate, odată cu începerea oficială a campaniei electorale. 

Când începe oficial campania electorală pentru alegerile locale 2024

Pentru alegerile locale și europarlamentare din 9 iunie, campania electorală va începe pe 10 mai și se va încheia pe 7 iunie. Însă, majoritatea partidelor au început să-și promoveze candidații cu mult timp înainte.

George Iorgovan, membru PUSL: ”Suntem, dați-mi voie să spun așa, metaforic, de fapt, și legal, suntem în pre-campanie. În pre-campanie, de fapt, se poate face mult mai mult decât se poate face în campanie. Adică, ai dreptul la panotaj pe legea publicității, lucru pe care nu poți să-l faci în campanie.” 

Ionuț Moșteanu, purtător de cuvânt al USR: ”Orice partid poate folosi comunicarea tradițională până în ultima lună. Ultima lună e campania oficială. Legea are niște reguli foarte stricte. Atenție, și asta este foarte important, banii cheltuiți în acea lună de campanie se decontează.” 

Mihai Enache, candidat AUR la Primăria Capitalei: ”Sunt activitățile specifice precampaniei. Din nefiricire, noi avem o lege a campaniei electorale aberantă. Practic, în campanie nu îți poți face campanie cu mai nimic. Așa se procedează de către toate partidele și trebuie să ținem și noi acest ritm pentru a nu fi depășiți în campania pre-electorală.” 

Reguli stricte pentru partide

În campania electorală, candidaţii şi partidele care i-au propus vor fi nevoiți să respecte reguli stricte. Dimensiunea maximă admisă a bannerelor va fi aproximativ cât o coală A3 și vor putea fi amplasate doar în locuri speciale de afișaj electoral, stabilite de primărie. 

Mai mult, va fi interzisă folosirea pe afișe a unei succesiuni de culori care să reproducă drapelul României.

Radu Magdin, consultant politic: ”Sigur că toți experții  în comunicare politică înțeleg foarte bine că în precampanie, de fapt, dacă reușești să ocupi o anumită agendă tematică, dacă reușești să fii mai puternic comunicațional ca și oponenții, în momentul respectiv ai un avantaj care nu va dispărea ulterior în timpul campaniei electorale, cu atât mai mult cu cât în timpul campaniei electorale va exista o competiție mult mai mare pentru atenția populației și mare parte din populație, instinctiv, se va decupla, paradoxal.” 

Deși propaganda stradală și de radiodifuziune vor fi clar reglementate în timpul campaniei, rămâne un canal pe care politicienii îl pot folosi neîngrădiți: Social Media. O metodă de campanie pe care toți candidații la Primăria Capitalei o folosesc deja, unii mai mult ca alții.

Calendarul alegerilor din 2024

Alegerile 2024 în România au o miză importantă. Românii vor fi chemați la urne să aleagă primarii, consiliile locale/județene, europarlamentarii, parlamentarii și președintele României.

Calendarul alegerilor din România în 2024 a fost stabilit de coaliția PSD-PNL. 2024 este primul an în care toate alegerile au loc în același an.

  • 9 iunie 2024 - alegeri locale și alegeri europarlamentare;
  • 15 și 29 septembrie 2024 - alegeri prezidențiale (surse);
  • 8 decembrie 2024 - alegeri parlamentare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE