Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ajutor pentru pacientele oncologice. O polițistă își donează părul pentru a fi folosit la peruci

O polițistă de la Imigrări își donează părul, în mod regulat, pentru ca femeile care au cancer să beneficieze de perucile făcute din podoaba ei capilară. Maria Cristea este dată drept exemplu de solidaritate de Ministerul Afacerilor Interne.

Pierderea părului, cauzată de tratamente, ajunge să afecteze enorm pacientele oncologice. O perucă din păr natural este un real ajutor, atât din punct de vedere medical, cât și din punct de vedere psihic.

O polițistă își donează părul pentru a fi folosit la peruci

Maria Cristea: "Numele meu este Maria și m-am prezentat la dumneavoastră la fundație pentru a-mi dona părul."

Reprezentant fundație: "Mulțumim frumos! Este prima oară când donați?"

Maria Cristea: "Este a patra oară."

Maria Cristea este inspector principal de poliție și purtător de cuvânt al Inspectoratului General pentru Imigrări. Însă, indiferent de uniforma pe care o poartă, ea este un model. Își donează părul, ca să fie realizate peruci pentru pacientele care au cancer.

Maria Cristea: "Prima codiță am donat-o în 2017, apoi în toamna anului 2019, în 2022 pe cea de-a treia, iar astăzi sunt la Fundația Renașterea, pentru a dona a patra oară o codiță de 32 de centimetri."

O femeie și o fetiță, apropiate ale Mariei, au remarcat că Maria nu mai are părul lung, așa cum o știau. Iar când au aflat motivul, i-au urmat exemplul. I-au dat apoi Mariei podoabele capilare, pentru ca ea să le ducă la fundație.

Maria Cristea: "O cunoștință de-ale mele, care a fost diagnosticată cu o formă gravă, îmi spunea cât este de greu și de costisitor să obții o perucă din păr natural. Acela a fost și momentul în care am decis că, ori de câte ori o să am posibilitatea, o să o fac pentru a fi alături de persoanele aflate în suferință."

Pentru pacientele oncologice, o perucă din păr natural, realizată în scop medical, într-un atelier specializat, este un adevărat ajutor pentru recăpătarea încrederii în propria persoană.

Geta Popescu a fost diagnosticată, în urmă cu zece ani, cu cancer la sân. Din cauza tratamentului urmat, părul i-a căzut și nu i-a mai crescut absolut deloc. Ea este și prima beneficiară a unei peruci din păr natural, oferită de Fundația Renașterea.

Geta Popescu, beneficiară a unei peruci din păr natural: "Când am primit peruca, știți cum e, atunci când ai o rană, simți nevoia să pui un pansament, un bandaj. Așa am primit-o. Când am pus-o pe cap, s-a schimbat starea dintr-odată, am simțit altceva, ca atitudine. Am mai multă încredere în mine, te vezi altfel în oglindă, mai frumoasă."

Realizarea unei asemenea peruci din păr natural necesită o muncă minuțioasă. Numai manopera costă între 1.800 și 4.000 de lei, spun cei de la Fundație.

Violeta Rusu, administrator la Fundația Renașterea: "Pentru confecționarea unei peruci, se folosesc între 7 și 10 codițe, în funcție de lungime. Lungimea unei codițe trebuie să fie de minimum 20-25 de centimetri, pentru a putea fi folosită și prelucrată. Se întâmplă frecvent ca, atunci când crește părul, doamnele sau pacienții care au beneficiat de perucă să înapoieze peruca, pentru a fi oferită din nou persoanelor care au nevoie."

Într-o săptămână, un atelier care confecționează peruci poate livra cel mult două asemenea produse. Anual, din părul donat Fundației Renașterea, sunt realizate 350 de peruci.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE