Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Acțiunile Gabriel Resources s-au prăbușit după ce România a câștigat procesul pentru aurul de la Roșia Montană

Prețul acțiunilor Gabriel Resources în estimările brokerilor s-a prăbușit cu aproape 94%, înainte de deschiderea bursei de Valori de la Toronto. Mai exact, acțiunea a ajuns la 0,04 dolari canadieni, față de 0,87 dolari canadieni vineri, la închiderea ședinței de tranzacționare.

În contextul în care România a câștigat procesul cu compania Gabriel Resources pentru aurul de la Roșia Montană, organizația canadiană de reglementare a investițiilor a decis oprirea de la tranzacționare a acțiunilor companiei Gabriel Resources.

”CIRO poate lua decizia de a impune o suspendare temporară (oprire) a tranzacționării unui titlu de valoare al unei societăți listate la bursă. Suspendările de tranzacționare sunt puse în aplicare pentru a asigura o piață echitabilă și ordonată. CIRO este organizația națională de autoreglementare care supraveghează toți dealerii de investiții și activitatea de tranzacționare pe piețele de datorii și de acțiuni din Canada”, notează Market Screener.

Expert: Orice știre care poate apărea poate influența piețele

În direct la Euronews România, Mihai Mureșian, expert în cadrul unei companii de investiții, a explicat că piețele financiare pot fi influențate de astfel de vești.

”Piețele financiare, fie că vorbim despre bursele de capital, piețele pe care se tranzacționează acțiunile, fie că vorbim despre bursele de mărfuri, fie că vorbim de piețele valutare sunt piețe care sunt considerate piețe perfecte. Sunt piețe în care prețul se stabilește între cerere și ofertă.

Prin urmare, cererea sau oferta pot dicta prețul și pot face ca prețul să urce sau să scadă. Oamenii își doresc întotdeauna să cumpere la prețul corect. Nu își doresc să cumpere scump și nu își doresc să vândă ieftin.

Prin urmare, ei încearcă să anticipeze cam orice știre care poate apărea, știre care poate să fie o știre macroeconomică, care poate impacta mai mult sau mai puțin piețele, o știre regională sau o știre care poate are legătură cu marfa sau compania pe care o tranzacționează.

Prin urmare, ei încearcă să speculeze. Evident, de la ca încercat să speculezi, de la a încerca să obții un preț foarte bun, se poate ajunge și la momente la care volatilitatea, mișcările de preț, pot fi foarte mari”, a afirmat Mihai Mureșian, la Euronews România.

Când apare panica pe piețele de capital

”Din perspectiva știrilor care au un impact asupra cererii și ofertei, este lesne de înțeles că ele vor duce la o volatilitate foarte mare a prețului, fie că vorbim despre știri care sunt bune sau de știri care sunt proaste, ele vor face ca prețul să meargă într-o direcție extremă, în sus sau în jos.

Când prețul se duce într-o direcție foarte mult ieșită din comun față de o medie normală, de obicei apare panica. Poate să fie în ambele sensuri. Poate fi și panică atunci când prețul urcă foarte mult”, a afirmat Mureșian.

Cazurile în care sunt oprite de la tranzacționare acțiunile companiilor pe bursă

”Pe Bursa de Valori București, în situația în care pe piața reglementată există volatilitate foarte mare, respectiv se iese din palierele standard și cresc prețurile sau scad foarte mult, compania respectivă se oprește de la tranzacționare pentru o anumită perioadă de timp.

Atunci când avem o volatilitate ridicată, piața unde sunt transmise la tranzacționare acele instrumente, să le oprească de la tranzacționare tocmai pentru a tempera, dar de asemenea și legiuitorul, autoritatea care supraveghează acea piață, poate să oprească de la tranzacționare acțiunile unei companii dacă consideră că este cazul să se întâmple acest lucru”, a concluzionat expertul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE