Președintele rus Vladimir Putin participă joi la prima sa conferință de presă, organizată după ce a ordonat invadarea Ucrainei, la sfârșitul lunii februarie 2022. De asemenea, liderul de la Kremlin va răspunde întrebărilor adresate de cetățenii ruși în cadrul unei conferințe maraton, transmit agențiile EFE și dpa, citate de Agerpres.â
Putin vrea demilitarizarea și denazificarea Ucrainei
Vladimir Putin a vorbit și despre ”operațiunea militară specială” a Rusiei, modul în care Moscova cataloghează războiul din Ucraina.
Liderul de la Kremlin a reiterat că obiectele Rusiei sunt neschimbate, adică ”denazificarea și demilitarizarea Ucrainei”.
”Pacea va veni atunci când ne vom îndeplini obiectivele”, a afirmat Vladimir Putin, potrivit Sky News.
Rusia a susținut că a invadat Ucraina cu scopul de ”a proteja oamenii” (vorbitorii de limbă rusă) de ”naziștii” de la Kiev.
”Eroul lor național este un nazist binecunoscut”, a afirmat Putin, fără a spune exact la cine se referă.
Cât despre demilitarizarea Ucrainei, Putin a subliniat că Rusia trebuie să ia ”inclusiv măsuri militare” dacă ucrainenii ”nu vor să se înțeleagă pe cale pașnică”
”Astăzi, Ucraina practic nu produce sau nu fabrică nimic... ei au importat lucruri pe gratis, au profitat”, a precizat președintele rus.
Putin susține că economia Rusiei nu s-a prăbușit, în pofida sancțiunilor occidentale
”Determinarea Rusiei este suficientă. Nu ne simțim suficient de confortabil, dar mergem înainte.
În primul rând, cel mai important lucru (...) consolidarea societății rusești reprezintă sustenabilitatea sistemului financiar și economic al țării noastre. În ultimii 10 ani, Rusia a obținut această reziliență și sustenabilitate în domeniul financiar.
A treia componentă se referă la capacitatea forțelor noastre de securitate și a Armatei.
Principalul indicator îl reprezintă creșterea PIB-ului, iar la finalul anului va ajunge la 3%. Acesta reprezintă un indicator pozitiv.
Înseamnă că am avut o creștere față de anul trecut, când am avut 2,1%. Anul acesta am ajuns la 3,5%, ceea ce înseamnă că am depus un efort. Înseamnă o creștere pozitivă.
Din păcate, avem și inflației. Ne-am așteptat la acest lucru. E posibil să ajungă la 8%. Banca Centrală va lua toate măsurile necesare. Vom discuta despre creșterea dobânzii și alte măsuri pe care banca centrală din Rusia le-a adoptat deja. Sperăm că ne putem întoarce la ținta dinaintea inflației.
Este o cifră pozitivă și ce mă face să fiu încrezător pentru viitor este că avem 10% creștere în investiții.
Salariile au crescut cu 8%, fără a lua în considerare inflația”, a mai spus Putin.
Știrea inițială:
Președinția rusă a anunțat că Putin a petrecut toată ziua de miercuri ”pregătindu-se” pentru evenimentul desfășurat de obicei în fiecare an. În schimb, a fost anulat în 2022.
Dublul eveniment va fi transmis de televiziunea publică rusă care a anunțat că au fost primite peste 1,5 milioane de întrebări, pe care ruşii le-au trimis prin Internet sau prin telefon.
Este de așteptat ca Putin să aleagă câteva dintre problemele abordate de cetățeni și să răspundă întrebărilor unor jurnaliști prezenți în sală.
În pofida conflictului Rusiei cu Occidentul, Kremlinul a evidențiat că în acest an mai mulți reprezentanți ai presei din state occidentale vor putea asista la conferința lui Putin.
Războiul din Ucraina și anunțul candidaturii la prezidențiale, printre posibilele subiecte abordate de Putin
Potrivit sursei citate, Vladimir Putin urmează să vorbească despre situația de pe frontul din Ucraina, unde militarii ruși au luat inițiativa în ultimele săptămâni.
În afară de Ucraina, Putin va vorbi despre situaţia internaţională, confruntarea cu Occidentul şi problemele economice, inclusiv măsurile luate de guvernanţii ruşi pentru a face faţă sancţiunilor impuse Moscovei.
De asemenea, liderul de la Kremlin ar putea vorbi şi despre campania sa electorală, în condiţiile în care şi-a anunţat recent candidatura pentru alegerile prezidenţiale din Rusia, din martie 2024.
În iunie 2021 au avut loc ultimele intervenţii de acest tip ale liderului rus, care a împlinit în octombrie 71 de ani.
În 2020, Putin a modificat Constituţia pentru a putea rămâne la Kremlin două mandate de peste şase ani fiecare, până în 2036.