Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vladimir Putin l-a demis pe șeful agenției spațiale a Rusiei, Iuri Borisov. Cine e înlocuitorul său

Iuri Borisov, șeful agenției spațiale ruse Roscosmos, a fost concediat de Vladimir Putin. Anunțul a fost făcut de Kermlin, joi, 6 februarie, fără a fi precizate motivele. Borisov a mai fost adjunctul ministrului Apărării, Serghei Șoigu, înainte de această funcițe. Între timp, nici Șoigu nu mai este ministru al Apărării, din 2024, când Putin l-a repartizat în altă funcție, cea de secretar al Consiliului rus de Securitate.

Vladimir Putin l-a demis pe șeful agenției spațiale a Rusiei, Iuri Borisov

Înlocuitorul lui Borisov este Dmitri Bakanov, fost ministru adjunct al Transporturilor, care a condus și programul de comunicații prin satelit Gonets, similar cu cel american Starlink, folosit în pecial în scopuri guvernamentale, conform Politico.

Programul spațial al Rusiei s-a tot poticnit în ultimii ani și a rămas în urma concurenților săi internaționali. Cu toate acestea, Roscosmos încă încearcă să realizeze „misiuni spectaculoase”.

De când cosmonautul sovietic Yuri Gagarin a devenit, în 1961, primul om care a ajuns în spațiu, Rusia a devenit o putere în explorarea spațiului. Dar ambițiile rușilor au suferit o lovitură masivă în august 2023, când misiunea fără echipaj, Luna-25, nu a reușit aselenizarea la polul sudic și s-a izbit de suprafața Lunii. Între timp, India „i-a luat fața” Rusiei în cursa pentru a ajunge în zona bogată în resurse de la suprafața lunară.

De când Kremlinul a lansat războiul împotriva Ucrainei, în februarie 2022, cooperarea Rusiei cu statele occidentale, în domeniul spațial, a fost redusă dramatic. Cu toate acestea, cooperarea spațială a devenit o cheie a parteneriatului Kremlinului cu Coreea de Nord, iar serviciile de informații americane au vorbit despre posibilitatea ca Rusia să poziționeze o armă nucleară pe orbită. Rusia este, de asemenea, un partener mai mic în programul Chinei de construire a unei baze lunare.

Stația Spațială Internațională va fi retrasă după anul 2030, iar Rusia a semnalat că ar putea părăsi avanpostul orbital înainte de acea dată. Roscomos și-a retras deja inginerii din portul spațial al Europei, din Guyana Franceză, după începutul războiului, lăsând în urmă rachete scumpe.

Iuri Borisov apucase să prezinte planuri ambițioase pentru următorii ani. El a aprobat încă de anul trecut un program prin care primele două module ale noii stații vor fi lansate în 2027.

Rusia continuă pregătirile pentru a-și lansa propria stație spațială orbitală. Noul proiect va înlocui Stația Spațială Internațională (ISS) învechită, acolo unde Rusia a colaborat strâns cu SUA chiar și după ce relațiile bilaterale au fost afectate de războiul din Ucraina. Ultimul acord major dintre Rusia și SUA expiră în 2026. El limitează numărul armelor nucleare.

Între timp, se vorbește despre o cursă a înarmării între marile puteri, în ceea ce privește desfășurarea de armament în spațiu, inclusiv armament nuclear, iar SUA și Rusia se acuză reciproc.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE