Din cauza lipsei de sprijin din ultimele luni, ucrainenii se chinuie să reziste în războiul cu Rusia. Iar ultimul pachet de ajutor, în valoare de 60 de miliarde de dolari, este blocat în continuare în Congresul SUA.
Între timp, Mike Johnson a dat detalii despre momentul în care acest pachet de ajutor va fi deblocat. Johnson, care controlează ce proiecte de lege sunt supuse la vot în Camera Reprezentanţilor, a dat asigurări că examinează "o serie de variante" privind asistenţa pentru Ucraina, după ce planul de ajutor a fost deja aprobat de către Senat.
Mike Johnson a spus că se așteaptă ca această deblocare să aibă loc atunci când Camera "se va întoarce din pauză". În plus, el spune că acest pachet va include "câteva inovații importante".
Mike Johnson a precizat când vor debloca americanii ajutorul pentru Armata Kievului
Într-un interviu în emisiunea "Sunday Night in America, With Trey Gowdy", Johnson a subliniat poziția dificilă în care se află, dar a spus că lucrează pentru anumite planuri care vor fi puse "pe masa" Camerei, pentru momentul când reprezentanții Camerei revin în sesiune.
"Știți, ceea ce trebuie să facem într-o perioadă de guvernare divizată - din punct de vedere istoric, așa cum suntem acum - este să construim un consens. Dacă vrem să avem o decizie, e nevoie de fiecare membru, la propriu. Și unele lucruri trebuie să fie bipartizane. Dar dacă vorbim despre ceva suplimentar, noi am lucrat pentru a construi acel consens. Am vorbit cu toți membrii, mai ales acum, în perioada de lucru din district. Când ne întoarcem după această perioadă, vom adopta un document, care cred că va avea câteva inovații importante", a spus Johnson, citat de The Hill.
Johnson a făcut referire, de asemenea, și la așa-zisa Lege REPO pentru ucraineni, care ar autoriza președintele să sechestreze activele suverane ale Rusiei, care sunt înghețate în SUA, și să fie folosite de Ucraina împotriva Rusiei.
În plus, el a vorbit și despre "dezghețarea energiei americane de gaze, pentru a avea exporturi de gaze naturale care să ajute la o așa-zisă 'des-finanțare' a efortului de război al lui Vladimir Putin acolo. (...) Cred că vom avea un consens".
Aceste declarații vin în contextul în care Johnson a semnalat că intenționează să promoveze legislația care ar oferi finanțare pentru Ucraina, dar încă nu a precizat exact cum ar arăta aceasta.
Pe aceeași lungime de undă cu Mike Johnson se află și președintele Comisiei de Informații a Camerei, Mike Turner, care a declarat că este încrezător că sprijinul pentru Ucraina va avea "sprijin covârșitor" la revenirea Congresului și a subliniat angajamentul personal de a face din finanțarea Ucrainei o prioritate.
Volodimir Zelenski nu-și pierde speranța că va primi ajutorul scontat. Înainte de declarația lui Moke Johnson, președintele Ucrainei a explicat ce s-ar putea întâmpla dacă țara sa nu primește pachetul de ajutor.
"Dacă nu există sprijin din SUA, înseamnă că nu avem apărare aeriană, nici rachete Patriot, nici bruiaj pentru războiul electronic, nici cartușe de artilerie de 155 de milimetri. Înseamnă că ne vom întoarce, ne vom retrage, pas cu pas, cu pași mici. Încercăm să găsim o cale de a nu ne retrage", a spus Zelenski.