La mai bine de doi ani de la începutul războiului, ucrainenii au probleme, în continuare, cu armamentul și cu muniția, de care a ajuns să aibă nevoie chiar cu disperare. Președintele Zelenski a cerut, în repetate rânduri, ajutor din partea Occidentului, pentru a face față rușilor, iar între timp, ministrul ucrainean pentru Afaceri Externe Dmitro Kuleba a răbufnit, într-un inteviu pentru Politico.
În condițiile în care ajutorul american, de 60 de milioane de dolari, rămâne blocat în Congresul SUA, ucrainenii se chinuie să reziste și cer sistemele de apărare Patriot, de origine americană, care s-au dovedit cele mai eficiente împotriva rachetelor balistice rusești. Uneori, armata Kievului a reușit să doboare chiar și rachete hipersonice Kinzhal sau Zircon, cu acest sistem Patriot. Iar în ultimele săptămâni, rușii au atacat fără milă Ucraina cu o ploaie de rachete și cu o intensitate din ce în ce mai mare.
Dmitro Kuleba: "Dați-ne nenorocitele alea de Patriot!"
"Dați-ne nenorocitele alea de Patriot! Dacă am avea suficiente sisteme de apărare aeriană, și anume Patriot, am fi capabili să protejăm de distrugere nu numai viețile poporului nostru, ci și economia noastră", a spus Kuleba.
Necesitatea unor astfel de sisteme de apărare este evidentă pentru locuitorii din Kiev, de exemplu. Cu doar o oră înainte ca Dmitro Kuleba să acorde acel interviu, capitala Ucrainei a fost atacată de rachetele balistice rusești. Câteva explozii puternice au avut loc la doar câteva clipe după ce sirenele raidului aerian au răsunat în oraș. Rachetele au fost interceptate de apărarea antiaeriană Patriot, dar nouă persoane, inclusiv o adolescentă, au fost rănite din cauza căderii de resturi, inclusiv în cartierul din apropierea locului în care avea loc interviul lui Kuleba.
Cererea ministrului de externe vine într-un moment dificil pentru Ucraina, când sprijinul occidental, care era puternic la începutul invaziei de acum doi ani, a slăbit în ultimele luni, mai ales cu acel ajutor blocat în congresul SUA.
Aliații europeni se străduiesc să compenseze decalajul în furnizarea de finanțare și de arme de care Kievul are atât de mare nevoie. Rusia face progrese pe câmpul de luptă, iar Putin, proaspăt reales președinte al Rusiei, după niște alegeri despre care Occidentul spune la unison că au fost manipulate, profită de orice ocazie pentru a intensifica asaltul.
De cealaltă parte, militarii ucraineni din estul țării, deși sunt obosiți și epuizați, trebuie să țină cumva liniile.
"Când trupele ucrainene pierd poziții, să ne uităm care este motivul. Se datorează faptului că Rusia a început să folosească masiv bombe cu ghidaj aerian îmbunătățite", a spus Kuleba, care susține că de bombe "nu poți scăpa" dacă ești ținta vizată.
"Nu o poți bloca. Pur și simplu, cade pe tine și distruge totul. Așa pierdem poziții. Și singura modalitate de a preveni acest lucru este să doborâm avioanele care transportă bombele. Avem nevoie de sisteme de apărare aeriană pe front", a spus Kuleba.
Americanii i-au sfătuit pe ucraineni să nu bombardeze infrastructura din Rusia
Săptămâna trecută, SUA au cerut Kievului să oprească atacurile asupra infrastructurii energetice și a instalațiilor petroliere din Rusia, temându-se că loviturile cu drone ucrainene vor duce la creșterea prețurilor la energie la nivel mondial. Kuleba nu a confirmat acest lucru, dar, întrebat dacă uneori simte că aliații occidentali doresc ca Ucraina să lupte cu o mână legată la spate, el a răspuns: "Da, așa e".
Kievul este recunoscător pentru tot sprijinul care vine din partea alianței occidentale, a spus Kuleba, dar își face griji că acțiunile aliaților nu se potrivesc întotdeauna cu retorica lor și, pe măsură ce războiul se prelungește, aceștia "se întorc la modul obișnuit de a face politică".
El vorbește despre un cerc vicios: armele sunt fie reținute sau amânate, fie furnizate în număr insuficient și apoi aliații spun că Ucraina se retrage, că ar fi imposibil ca Ucraina să câștige. Iar aliații se întreabă de ce ar trebui să furnizeze Ucrainei arme care ar "schimba jocul".
"Dar, oameni buni, toată această imagine a realității pe care o zugrăviți pentru voi înșivă este rezultatul unui fapt simplu: că soldații ucraineni nu au suficiente cantități de arme pentru că voi nu le-ați furnizat", a spus Kuleba.
Întrebat despre pachetul de ajutor de 60 de miliarde de dolari al lui Joe Biden pentru Ucraina, care a fost blocat de mai multe luni republicani, Kuleba este sigur: "De fiecare dată când aud un nou termen-limită, spun doar 'Dumnezeu să binecuvânteze America și Congresul SUA' ", a spus Kuleba.
Ministrul de Externe ucrainean a fost chestionat și pe tema reținerii germanilor de a furniza rachete Taurus, cu rază lungă de acțiune, un alt capitol important pe lista de dorințe a Kievului.
"Ascultă, m-am săturat să răspund la asta, îmi pare rău. Mă poți cita, nu mă deranjează, dar de fiecare dată când răspund la întrebare, primesc un feedback iritat de la Berlin. Lasă-le lor chestia asta, ei s-au pus în această situație, lasă-i să găsească o cale de ieșire", a spus Kuleba.
Ministrul ucrainenan a vorbit și despre poziția președintelui francez Emmanuel Macron. El a spus că Europa nu exclude trimiterea de trupe terestre în Ucraina dacă este necesar, pentru ca Rusia să nu câștige: "Am fost bucuroși să-l vedem pe președintele Macron exprimându-se în această direcție".
Referitor la posibilitatea reală ca trupele occidentale să intre în Ucraina pentru a o ajuta, Kuleba a spus că liderii UE trebuie să se obișnuiască cu ideea că "ar putea veni acea zi. Sunt perfect conștient că europenii nu sunt obișnuiți cu ideea de război, dar aceasta este o nepăsare pe care europenii pur și simplu nu și-o pot permite – nici pentru ei înșiși, nici pentru copiii lor. Ucraina poate câștiga, Dar dacă Ucraina pierde, Putin nu se va opri".