Sârbii din nordul provinciei Kosovo au demisionat din toate funcțiile pe care le ocupau în instituțiile publice. Acțiunea este un protest față de punerea în aplicare a unei decizii a autorităţilor din Pristina cu privire la plăcuţele de înmatriculare ale mașinilor deţinute de sârbi. Sârbii kosovari nu recunosc autoritățile kosovare şi rămân loiali Serbiei.
Nici un etnic sârb nu mai este angajat acum în sistemul de justiție din nordul Kosovo. Ei se adaugă celor aproximativ 50.000 care au făcut deja acest lucru. Sunt etnici sârbi care lucrau în administrațiile locale, în poliție, în Parlament și în guvern.
„Noi, sârbii, personalul administrativ, procurorii și judecătorii, am demisionat, iar acum abia așteptăm să vedem cum vor rezolva cazurile, dosarele și ce vor face cu echipamentele cu care am dotat birourile. Acum vorbesc în numele meu. Nu mă mai întorc și las restul în seama politicienilor”, spune un judecător.
UE vrea să calmeze disputa
Situația a devenit și mai tensionată în ultima vreme, în ciuda demersurilor Uniunii Europene de a calma disputa. Și Serbia, și Kosovo, vor să adere la spațiul comunitar, dar nu există nici un semn de înțelegere între Belgrad și Pristina.
„De ce nu a existat un răspuns rapid din partea Bruxelles-ului sau a Occidentului la încălcarea brutală de către Albin Kurti (premierul provinciei Kosovo) a Acordului de la Bruxelles? El umilește atât Germania, cât și Uniunea Europeană când spune în mijlocul Berlinului că nu este interesat de Comunitatea Municipiilor Sârbe. Cum nu există un răspuns rapid la faptul că albanezii l-au demis ilegal pe Nenad Đurić doar pentru că își făcea meseria de polițist, pentru că a apărat ordinea cerută de Bruxelles și ceea ce s-a convenit în Acordul de la Bruxelles”, a menționat Petar Petković, director al Oficiului pentru Kosovo și Metohia al Guvernului Serbiei.
Declarațiile pe un ton ridicat ale oficialilor sârbi vin în timp ce reprezentanții diplomației europene încearcă să să împace cele două țări candidate la aderare.
„Înainte de începutul verii, am prezentat un plan ambelor părți, atât Serbiei, cât și Kosovo, pentru a depăși starea de criză permanentă în care am funcționat și pentru a căuta o normalizare a relațiilor lor. Sunt foarte recunoscător pentru sprijinul Germaniei și Franței față de această propunere. Am primit răspunsuri de la ambele părți, le analizăm și cred că este o ocazie bună pe care trebuie să o folosim pentru a normaliza relațiile dintre Priștina și Belgrad”, a declarat Josep Borrell.
Etnicii sârbi din nordul provinciei Kosovo afirmă că se vor întoarce în funcțiile din care au demisionat doar dacă Priștina elimină ordinul de schimbare a vechilor numere de înmatriculare sârbe pentru mașini cu plăcuțele kosovare. În caz contrar, demisiile rămân definitive.
400 de polițiști au demisionat
Sârbii angajați în sistemul de justiție din Kosovo au demisionat și ei astăzi. 400 de polițiști din comunitatea sârbă care au făcut acest lucru au fost înlocuiți de polițiști din comunitatea albaneză. Punctele de trecere administrative (de frontieră) funcționează normal, prezența Poliției Speciale din Kosovo, precum și a membrilor poliției misiunii EULEX, a fost sporită, dar nu în număr mare.
Și ceea ce se va întâmpla din punct de vedere politic, adică dacă vor fi convocate noi alegeri pentru patru primari în nordul Kosovo, depinde de decizia guvernului kosovar, adică dacă vor asculta sfaturile Statelor Unite ale Americii și ale Uniunii Europene și vor prelungi termenul limită pentru reînmatricularea vehiculelor și vor aproba formarea unei comunități cu o municipalitate cu majoritate sârbă, pentru că aceasta este o condiție pentru sârbi să se întoarcă în instituții.