Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Unul dintre artizanii asasinării jurnalistei Anna Politkovskaia a fost graţiat de Putin pentru că a mers să lupte în războiul din Ucraina

Serghei Kadzikurbanov, ofițerul de poliție care a ajutat la uciderea jurnalistei Anna Politovskaia, a fost grațiat de Vladimit Putin. Acesta fusese condamnat la 20 de ani de închisoare, dar a fost eliberat după ce a spus că vrea să lupte pe front împotriva Ucrainei, așa cum a precizat avocatul său, citat de AFP.

El a luptat timp de aproape un an, iar apoi nu s-a mai întors în închisoare pentru a-și continua pedeapsa până în 2030, ci a fost eliberat. Numai că, între timp, el a semnat un nou contract pe 6 luni cu armata rusă și a fost trimis din nou pe front.

Serghei Kadzikurbanov, grațiat de Putin după ce a luptat în Ucraina

"Am aflat de la rudele sale că, de la începutul operaţiunii militare speciale, i s-a oferit un contract pentru a participa și el. A făcut acest lucru, iar când contractul i s-a încheiat, a fost graţiat prin decretul preşedintelui. În 2023, el a semnat un nou contract ca voluntar şi acum luptă acolo pe funcţii de conducere", a spus avocatul lui Serghei Kadzikurbanov, Alexei Mihalcik, care a precizat că este "convins de nevinovăţia" clientului său în cazul uciderii jurnalistei Anna Politovskaia.

Kadzikurbanov a fost agent al Departamentului pentru combaterea crimei organizate în Ministerul rus de Interne.

Cazul lui Serghei Kadzikurbanov se aseamănă cu cele ale deținuților recrutați în gruparea Wagner din mai multe închisori ale Rusiei.

Serghei Kadzikurbanov a contribuit la uciderea jurnalistei Anna Politovskaia

Anna Politovskaia a fost o jurnalistă de investigaţie de renume mondial, la ziarul independent Novaia Gazeta și era specializată în crimele comise de autorităţile din Cecenia. Aceasta avea 48 de ani în 2006, atunci când a fost împuşcată mortal în fața blocului în care locuia, chiar de ziua lui Vladimir Putin, pe 7 octombrie. Ea îl acuzase în mod direct pe Putin de crimele din Cecenia.

Cu toate că adevăratul coordonatur al acestei asasinări nu a fost identificat, unii opozanţi ai lui Putin îl consideră pe Ramzan Kadîrov ca fiind suspectul principal care a pus la cale asasinatul. Kadîrov este liderul autoritar al acestei regiuni din Caucaz, Cecenia.

Organizatorul asasinatului a fost Lom-Ali Gaitukaiev, care primise o condamnare pe viață, iar acesta a murit în închisoare în 2017. Unul dintre cei trei nepoți ai săi, Rustam Makhmudov, a fost cel care a tras cu arma și primit o condamnare pe viaţă. Au fost condamnați și ceilalți doi.

În total, au fost găsiți cinci vinovați, printre care și acest Serghei Kadzikurbanov, care ar fi fost vinovat de supravegherea jurnalistei Anna Politovskaia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE