Guvernul de la Budapesta bate în retragere și anunță că va ține cont de recomandările Comisiei Europene privind reducerea implicarii politicului în activitatea universităților. Executivul european a avertizat Budapesta că riscă să piardă finanțările pentru cercetare dacă nu va respecta condițiile impuse.
Budapesta va retrage reprezentanții politici din universități
Comisia Europeană a anunțat, la începutul lunii ianuarie, că majoritatea universităților maghiare riscă să piardă banii pentru educație și cercetare oferiți prin intermediul programelor Erasmus+ și Horizon Europe. Bruxelles-ul a avertizat, în special, asupra creșterii influenței partidului de guvernământ, dar și a membrilor Guvernului, asupra sistemului de învățământ superior. Prin urmare, Budapesta promite acum că își va retrage reprezentanții politici din consiliile de administrație ale universităților.
Tibor Navracsics, ministrul ungar Fondurilor UE: „Din punctul nostru de vedere, nu este un obstacol dacă Comisia Europeană ridică problema că politicienii nu pot face parte din consiliile de administrație în calitate de administratori. De asemenea, a fost menționat drept o problemă și faptul că mandatul actualului consiliu de administrație nu este limitat în timp. Putem discuta și acest aspect. Guvernul maghiar este deschis și în această privință.”
Miniștri la conducerea universităților
În 2021, statul maghiar a privatizat majoritatea universităților, care sunt conduse acum de fundații private. Iar în multe cazuri, politicieni din Guvern fac parte din consiliile lor de administrație.
Este și cazul ministrului care negociază cu Uniunea Europeană finanțările prin intermediul programului Erasmus+. În poziții de conducere la universități sunt și ministrul de Externe, dar și ministrul Justiției, precum și actuali europarlamentari și alți politicieni proguvernamentali.
Andrew Judge-Nagy, analist, Policy Solutions: „Ceea ce am auzit acum de la ministrul Navracsics referitor la problema Erasmus a fost o retragere clară față de poziția anterioară a Guvernului. Întrebarea este acum în ce măsură această atitudine va fi aplicată tuturor celorlalte chestiuni aflate pe masă. Să nu uităm că pentru a îndeplini cele 27 de cerințe ale UE, numite super-măsuri, vor avea nevoie de o voință similară de a face compromisuri, de voință de a ajunge la un acord în ceea ce privește măsurile anticorupție și reformele din justiție.”
Actualele măsuri ale Comisiei Europene sunt parte ale așa-numitul mecanism al statului de drept ce-i permite suspendarea finanțărilor în cazul în care vede riscuri pentru democrație în statele-membre. Acum, pentru a evita tăierea finanțărilor, Ungaria trebuie să îndeplinească condițiile impuse de Comisie.