Discuțiile din cadrul summitului de la Bruxelles privind migrația au durat până târziu în noapte. Ungaria și Polonia se opun vehement principiului de repartizare obligatorie a cotelor de imigranți în cadrul țărilor membre.
La finalul discuțiilor, liderii nu au ajuns la un consens privind migrația. Ungaria și Polonia au blocat deciziile privind migrația. Țările se opun propunerii Uniunii Europene de a reforma procedura de azil. Astfel, discuțiile despre migrație au dominat, din nou, summitul liderilor UE.
Luna trecută, Consiliul a ajuns la un acord cu privire la două regulamente esențiale în materie de azil și migrație. Noile norme combină solidaritatea obligatorie cu acordarea de flexibilitate statelor membre în ceea ce privește alegerea contribuțiilor individuale. Acum, liderii au revenit la masa discuțiilor pentru a vedea cum să materializeze acest lucru.
Ulf Kristersson, premierul Elveției: ”Nu putem continua o situație în care persoanele fără permis călătoresc pur și simplu prin Europa și prin alte țări și trăiesc în condiții inacceptabile. Acesta este unul dintre punctele de vedere convergente în Europa în acest moment, anume că trebuie să facem ceva în această privință.”
Mai e cale lungă până când liderii europeni ar putea ajunge la un consens. 14 țări, inclusiv state din prima linie, precum Grecia și Italia, pledează pentru decizii mai stricte privind protecția frontierelor. Își doresc și idei "inovatoare" pentru combaterea contrabandiștilor și externalizarea proceselor de azil către țări terțe precum Tunisia sau Egipt. În același timp, Germania, Luxemburg și Portugalia, subliniază necesitatea de a respecta în continuare drepturile omului și dreptul internațional.