Frontex ar putea să-și suspende temporar activitatea în Grecia, după tragedia de pe 14 iunie, când o navă de pescuit, plină cu migranți, s-a răsturnat în apropiere de regiunea Peloponez. Ideea a fost sugerată de un oficial din cadrul agenției, ofițerul responsabil cu drepturile omului, Jonas Grimheden, în timpul ședinței consiliului de administrație al Agenției Europene pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă.
De altfel, Frontex a declarat că a inițial un "raport de analiză a incidentelor grave", care urmărește eventuale abateri care ar fi dus la încălcarea drepturilor omului.
Frontex ia în calcul să-și suspende activitatea în Grecia
Totul vine în contextul în care au existat foarte multe victime, iar autoritățile elene au fost criticate pentru modul în care a fost gestionată situația. Conform mărturiilor supraviețuitorilor, Garda de Coastă a Greciei ar fi tractat nava cu migranți înainte de a se răsturna, ceea ce ar reprezenta o mișcare neobișnuită în astfel de cazuri, iar acest aspect ar fi determinat balansul ambarcațiunii, care ar fi dus la răsturnare. Autoritățile elene neagă acest lucru.
Până în prezent, Grecia a raportat recuperarea a 82 de cadavre, însă Frontex crede că ar putea exista sute de victime, având în vedere că la bord erau 750 de persoane. 104 au fost salvate, însă multe nu au fost găsite până acum. Incidentul este considerat una dintre cele mai mari tragedii din Marea Mediterană din ultimii ani.
În total, la operațiunile de recuperare participă 518 persoane, printre care se află și personal al agenției Frontex, care a detașat 11 bărci și 30 de mașini de patrulare.
Ce s-ar putea întâmpla dacă Frontex și-ar suspenda activitatea în Grecia?
Christopher Szabla, profesor de drept internațional la Facultatea de Drept Durham din Marea Britanie, a declarat pentru Euronews că își poate imagina două scenarii în ceea ce privește consecințele suspendării potențiale a activităților Frontex în Grecia: una ar fi cea reputațională, iar alta ar fi una de ordin practic.
"Dacă Frontex consideră că acțiunile guvernului grec sunt intolerabile din perspectiva drepturilor migranților, acesta ar putea fi un semnal că Grecia nu acționează în concordanță cu normele de bază ale UE privind migrația. (...) Frontex oferă asistență considerabilă guvernului grec în monitorizarea și controlul migrației, iar retragerea acestor resurse ar putea pune presiune materială asupra Atenei", a spus Christopher Szabla, citat de Euronews.com.
Însă profesorul Szabla susține că există și un paradox în această problemă. Dacă Frontex s-ar retrage din Grecia, atunci agenția nu ar mai putea să monitorizeze în mod independent activitățile elenilor și nici nu ar mai avea cum să facă presiuni asupra guvernului.
Al doilea risc ar fi că Grecia poate susține că va trebui să ia măsuri excepționale fără asistența celor de la Frontex. Numai că, totodată, Grecia ar putea pretinde că ar fi depășită în această situație, fără asistența Frontex și că nu ar mai putea asigura la fel de eficient siguranța la granița UE. Astfel, oricare dintre decizii are un potențial dezavantaj major.
Auroritățile din Grecia presupun că ambarcațiunea care se îndrepta spre Italia a plecat din zona Tobruk, situată estul Libiei. Paza de coastă italiană a alertat pentru prima dată marți autoritățile grecești și Frontex cu privire la nava care se apropia.