Parlamentul de la Budapesta a votat miercuri prelungirea stării de urgență cu șase luni, ca urmare a războiului din Ucraina. Ungaria se află în această situație, din diferite motive, încă din anul 2016, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.
Prin prelungirea stării de urgență, premierul Viktor Orban poate să guverneze prin decrete, fără acordul Parlamentului. Șeful Executivului de la Budapesta poate lua astfel de hotărâri în domenii pe care consideră că au legătură cu războiul din Ucraina și cu situația umanitară generată de acest conflict.
"În faţa conflictului armat şi a catastrofei umanitare din Ucraina, precum şi a repercusiunilor acesteia în Ungaria, mai ales în ceea ce priveşte azilul, economia şi energia, este justificată prelungirea stării de urgenţă”, se arată în documentul adoptat de Parlamentul de la Budapesta cu 135 de voturi "pentru" şi 47 "împotrivă".
- Protest cu zeci de mii de oameni la Budapesta: "Nu ne este frică! Orban, demisia!"
- EXCLUSIV. Studiu IPSOS pentru Euronews: Zelenski, preferat de europeni. Românii au o părere mai bună despre Macron, Scholz și Meloni
- Parlamentul European va da în judecată Comisia Europeană pentru decizia de deblocare a fondurilor de miliarde de dolari pentru Ungaria
Partidul lui Viktor Orban are majoritate în Parlamentul de la Budapesta
Partidul Fidesz, condus de Viktor Orban, are majoritate în Parlamentul ungar. Starea de urgență a fost prelungită în mod repetat în Ungaria, după ce a fost decretată inițial în anul 2016, din cauza crizei provocate de valul de migranţi, apoi s-a adăugat pandemia COVID-19, iar din mai 2022 şi până în prezent este în vigoare starea de urgenţă în urma invaziei ruse în Ucraina.