Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un tribunal din Roma a decis că migranții trimiși de Italia în Albania trebuie aduși înapoi. Giorgia Meloni promisese că va rezolva problema migranților

Lovitură pentru premierul italian Giorgia Meloni. Un tribunal din Roma a decis că cei 12 imigranți trimiși într-un centru din Albania trebuie aduși înapoi în Italia. Motivul este că ei proveneau din țări considerate nesigure pentru a fi returnați acolo.

Într-o primă reacție, premierul Giorgia Meloni a criticat deicizia judecătorilor și a promis că va opri imigrația ilegală cu care se confruntă Italia.

Migranții trimiși de Italia în Albania trebuie aduși înapoi

Guvernul italian a anunțat că va contesta hotărârea judecătorilor. Mai mult, premierul Giorgia Meloni a convocat o reuniune a cabinetului pentru luni, ca să discute această problemă.

Decizia tribunalului din Roma vine la doar câteva zile după ce Italia a trimis în Albania primul grup de imigranți ilegal. Este vorba despre 16 bărbați care veneau din Bangladesh sau Egipt și au fost prinși în timp ce încercau să traverseze Marea Mediterană.

Ulterior, numărul s-a redus la 12 deoarece doi erau copii, iar analizele medicale au stabilit că alți doi erau vulnerabili. Într-o primă reacție, Giorgia Meloni a promis că va continua planul de a redirecționa solicitanții de azil în străinătate.

Giorgia Meloni, premierul Italiei: „Problema nu este Albania. Problema este mult mai amplă pentru că, în esență, ceea ce spun judecătorii este că nu există țări sigure. Așa că anunț oficial că problema nu există în Albania. Italienii mi-au cerut să opresc imigrația ilegală. O voi opri. Voi face tot posibilul pentru a limita imigrația ilegală în masă."

La sfârşitul anului trecut, Guvernul de extremă dreapta al Giorgiei Meloni a încheiat cu cel de la Tirana un acord pe cinci ani conform căruia s-au înfiinţat în Albania două centre de detenţie pentru migranţii salvaţi din Mediterană.

Acordul prevede ca mii de refugiați care ajung în peninsulă să fie trimiși în Albania, până la soluționarea cererilor de azil. Costul măsurilor de redirecționare a imigranților ilegali a fost estimat de Italia la 160 de milioane de euro pe an.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE