Comisia Europeană şi Ucraina au semnat luni un acord privind un ajutor de 500 de milioane de euro destinat locuinţelor şi educaţiei pentru persoanele strămutate, precum şi pentru agricultură în ţara devastată de război, relatează Agerpres.
Această finanţare, anunţată de executivul european în marja unei reuniuni a Consiliului de Asociere UE-Ucraina de la Bruxelles, la care a participat premierul ucrainean Denîs Şmîgal, face parte din angajamentele europene anunţate în primăvara acestui an.
Acesta este cel de-al 8-lea Consiliu de Asociere UE-Ucraina şi primul de când Ucraina a obţinut statutul de ţară candidată la UE în iunie.
Premierul ucrainean s-a întâlnit cu vicepreşedintele Comisiei Europene Maros Sefcovic, cu care a discutat despre „consolidarea sancţiunilor împotriva Rusiei şi integrarea Ucrainei pe piaţa energetică a UE”.
Denîs Şmîgal a pledat, pe contul său Telegram, pentru „introducerea unui embargo energetic total împotriva Rusiei”.
„Exporturile de energie electrică din Ucraina pot înlocui volume considerabile de importuri de gaze ruseşti", a spus şeful guvernului ucrainean. „Până în prezent, capacitatea comercială se ridică la 300 de megawaţi, în timp ce capacitatea noastră de export este de până la 2.000 de megawaţi”, a mai spus Denîs Şmîhal.
„Ucraina are cele mai mari depozite subterane pentru stocarea gazelor şi ar putea deveni 'seiful de gaze' al Europei”, a subliniat el. „După obţinerea statutului de ţară candidată (la UE), guvernul ucrainean aspiră să accelereze integrarea pe piaţa energetică a UE”, a mai spus Denîs Şmîgal.