Anders Fogh Rasmussen, fost secretar general al NATO, a înaintat o propunere ca Ucraina să se alăture Alianței Nord-Atlantice, însă fără teritoriile ocupate de Rusia. Rasmussen a colaborat mai mult timp cu Andrii Yermak, un consilier al președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, înaintea ultimului summit NATO de la Vilnius, când Ucraina nu a primit invitația de a adera la NATO, scrie The Guardian.
Fostul șef al NATO și Yermak poartă discuții despre poziționarea Ucrainei într-o nouă arhitectură de securitate europeană, inclusiv despre elemente practice privind aderarea țării la Alianța Nord-Atlantică.
Rasmussen, care a fost secretar general al NATO între 2009 și 2014, a punctat că un plan referitor la aderarea parțială a Ucrainei nu ar însemna o înghețare a conflictului, ci mai degrabă ar avertiza Rusia că nu poate împiedica Ucraina să se alăture alianței defensive occidentale.
În vara anului 2024, la Washington va avea loc summitul prin care sunt aniversați 75 de ani de la înființarea NATO. Cu acel prilej, posibila aderare a Ucrainei s-ar putea număra printre subiectele importante aflate în dezbatere.
Oficialii de la Kiev și-au exprimat nemulțumirea, după ce la presiunea SUA și a Germaniei, NATO a transmis Ucrainei că va fi invitată de adere la NATO atunci când condițiile o vor permite. Conducerea NATO a respins solicitarea oficialilor ucraineni de a li se oferi garanții privind primirea țării în structurile nord-atlantice la o dată specifică.
În schimb, subiectul relației Ucrainei cu NATO a fost ridicat, prin înființarea unui consiliu Ucraina-Nato și printr-un acord prin care membrii NATO vor oferi bilateral garanții de securitate Ucrainei.
Un fost secretar general NATO susține că aderarea Ucrainei nu poate fi amânată din nou
Potrivit sursei citate, Anders Fogh Rasmussen a mai precizat că subiectul aderării Ucrainei la NATO nu poate fi amânat din nou în anul 2024.
”A venit timpul să facem următorul pas și să lansăm o invitație pentru ca Ucraina să adere la NATO. Avem nevoie de o nouă arhitectură de securitate europeană în care Ucraina să se afle în centrul NATO”, a afirmat Rasmussen, conform sursei citate.
În pofida susținerii primite, Ucrainei nu i se poate oferi statutul de membru NATO cât timp se află în război cu Rusia. Potrivit articolului 5 al tratatului privind clauza de autoapărare colectivă, toate țările NATO trebuie să apere un stat membru în cazul unui conflict.
Astfel, aderarea la NATO a întregii Ucraine ar fi, de fapt, un mesaj adresat Rusiei de către NATO că este pe cale să intre în război cu Moscova.
În schimb, prin excluderea teritoriilor controlate de Rusia, riscul izbucnirii unui conflict Rusia-NATO s-ar diminua, a precizat Rasmussen.
Fostul secretar general al NATO a negat că această decizie ar însemna o înghețare a conflictului, prin cedarea unor teritorii ucrainene Rusiei.
”Credibilitatea absolută a garanțiilor prevăzute la articolul 5 ar descuraja Rusia să organizeze atacuri în interiorul teritoriului ucrainean în cadrul NATO și astfel ar elibera forțele ucrainene pentru a merge pe linia frontului.
Pentru ca articolul 5 să fie credibil, ar trebui să existe un mesaj clar pentru Rusia că orice încălcare a teritoriului NATO va fi întâmpinată cu un răspuns”, a mai menționat Rasmussen.
Rasmussen sugerează ca Ucraina să adere la NATO după modelul Germaniei de Vest
Potrivit acestuia, propunerea este similară cu impunerea unei zone de interdicție aeriană asupra Rusiei, astfel încât să nu poată zbura deasupra teritoriului ucrainean sau să trimită rachete în orașele ucrainene.
În prezent, se poartă discuții pentru a recruta specialiști militari înaintea următorului summit al NATO pentru a lucra la detaliile ideii lor, inclusiv la modul în care, în contextul schimbării liniilor de front, ar putea fi trasată o linie de demarcație credibilă, care să arate teritoriul ucrainean considerat în interiorul NATO și teritoriul ocupat de Rusia.
Anders Fogh Rasmussen a amintit că există precedent imprecis, deoarece Germania de Vest a aderat la NATO în 1955, iar articolul 5 a acoperit teritoriul său, dar nu și pe cel al Germaniei de Est.