Guvernul ucrainean a anunţat luni că a preluat, în cursul weekendului, şapte sate de la forţele ruse în sudul şi estul ţării, în cadrul ofensivei sale, notează Agerpres.
"Au fost eliberate şapte sate", a anunţat pe reţeaua socială Telegram Hanna Maliar, adjunctă a ministrului ucrainean al apărării, referindu-se în special la câteva localităţi preluate în regiunea Zaporojia.
Hanna Maliar a precizat că au fost eliberate satele Lobkovo, Levadne şi Novodarivka, în apropiere de Zaporojia, precum şi satul Storojeve, din sudul regiunii Doneţk.
"Suprafaţa teritoriului revenit sub controlul nostru se ridică la 90 de kilometri pătraţi", a subliniat Hanna Maliar.
Luni după-amiază, armata ucraineană a mai afirmat că a făcut progrese în regiunea Bahmut.
"Trupele ucrainene au înaintat 250 până la 700 de metri în direcţia Bahmut", a indicat Ministerul Apărării.
La rândul ei, Moscova a susţinut că a respins atacurile ucrainene din regiunea Doneţk, lângă Velika Novosilka, precum şi lângă satul Levadne, în apropiere de Zaporojia.
Aceste afirmaţii ale Moscovei şi Kievului nu au putut fi verificate în mod independent.
"Forţele ucrainene au făcut progrese verificate vizual în vestul provinciei Doneţk şi vestul +oblastului+ Zaporojia, pe care surse ruseşti le-au confirmat, dar au încercat să le minimizeze", a indicat la rândul său centrul de analiză american Institute for the Study of War (ISW).
Primele regiuni recuperate de la începutul contraofensivei
Ucraina a anunţat duminică recucerirea a trei localităţi din regiunea Doneţk, primele câştiguri teritoriale obţinute în urma "acţiunilor contraofensive" menţionate cu o zi înainte de preşedintele Volodimir Zelenski, informează AFP, citată de Agerpres.
Primele câștiguri teritoriale după mai multe luni
În acelaşi timp, trei persoane au fost ucise şi cel puţin alte 23 au fost rănite în atacuri ruseşti asupra civililor evacuaţi, în special cei aflaţi în bărci, din zonele inundate din sudul Ucrainei în urma distrugerii unui baraj la începutul acestei săptămâni, au declarat autorităţile locale.
Pe frontul de est a fost eliberată localitatea Blagodatne. La mai puţin de trei ore după acest anunţ, serviciul de grăniceri ucrainean a asigurat că un al doilea sat, Neskucine, din aceeaşi regiune Doneţk, se afla la rândul său "din nou sub stindardul ucrainean".
Duminică seara, viceministrul Apărării Ganna Maliar a anunţat că o a treia localitate, orăşelul Makarivka, din apropiere de Blagodatne, a căzut în mâinile trupelor de la Kiev.
"Le sunt recunoscător soldaţilor noştri pentru această zi (...). MULŢUMIRI ! Vă mulţumim pentru fiecare pas, pentru fiecare luptă, pentru fiecare ocupant distrus!", a declarat preşedintele Zelenski.
Acestea sunt primele câştiguri teritoriale anunţate după mai multe luni de zile de către autorităţile ucrainene, în afară de cele câteva sute de metri recuceriţi recent la periferia oraşului devastat Bahmut, din regiunea Doneţk, a cărui cucerire a fost revendicată de Moscova în mai.
Posibila contaminare a apei
În sudul Ucrainei, evacuările continuă după creşterea bruscă a nivelului apei cauzată de distrugerea barajului hidroelectric Kahovka, pentru care ambele părţi se învinuiesc reciproc.
Potrivit ultimelor date disponibile duminică seara, furnizate de ministrul de Interne Igor Klimenko, 2.722 de persoane, dintre care 205 de copii, au fost evacuate din regiunea Herson şi alte 982, inclusiv 167 de copii, din provincia vecină Mikolaiv.
Un total de şapte persoane au murit şi aproximativ 30 sunt încă date dispărute în urma acestor inundaţii în teritoriile aflate sub controlul Kievului.
Un total de 77 de localităţi au fost invadate de ape, dintre care 14 în teritoriile ocupate, a spus Klimenko, potrivit căruia 162.000 de persoane sunt lipsite de apă curentă în amonte de barajul Kahovka. În zonele aflate sub controlul Rusiei, oficialii instalaţi de Moscova au raportat săptămâna aceasta peste 7.000 de persoane evacuate, precum şi opt morţi şi 13 dispăruţi.
În Herson, capitala regională, apa a început să se retragă în anumite cartiere, în pofida ploii, au remarcat jurnaliştii AFP. Există, de asemenea, îngrijorare cu privire la posibila contaminare a apelor, care au înghiţit cel puţin trei cimitire, terminale de stocare a petrolului şi gropi de gunoi. De asemenea, aproape 450 de tone de ulei de turbine s-au vărsat în Nipru şi apoi în Marea Neagră.
Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) şi-a reiterat duminică, în faţa unor date divergente, solicitarea de acces la locul unde este măsurat nivelul apei din rezervorul ce serveşte la răcirea reactoarelor centralei nucleare Zaporijie, situată la 150 km în amonte de barajul distrus şi ocupat de forţele ruse.