Programul de iluminare a Turnului Eiffel se va încheia cu o oră mai devreme, conform noilor măsuri menite să reducă consumul energetic, anunțate de primarul Parisului, Anne Hidalgo. De asemenea, consiliul municipal va stinge lumina în propriul sediu, Hôtel de Ville, începând cu ora 22:00, ca exemplu pentru locuitori.
Hotărârea vine după ce președintele Franței, Emmanuel Macron, a cerut o reducere de 10% a consumului de energie pentru a evita riscul de raționalizare în această iarnă.
Unde stinge Parisul luminile?
Turnul Eiffel este iluminat în prezent până la ora 1 noaptea, printr-un sistem care îi conferă o strălucire aurie. Stingerea luminilor monumentului la ora 23:45 ar însemna o reducere cu 4% a consumului de energie, având în vedere că sunt folosite 20.000 de becuri intermitente.
"Este un gest extrem de simbolic - o parte din conștientizarea tot mai mare în jurul sobrietății energetice", a declarat Jean-François Martins, șeful administrației turnului.
Iluminatul pe timp de noapte reprezintă doar 4% din consumul anual al Turnului Eiffel.
Primăria, aflată chiar peste râu de catedrala Notre-Dame, se numără printre clădirile municipale vor stinge luminile la ora 22.00.
Primarul Hidalgo încearcă să extindă această restricție și la clădirile care nu aparțin municipalității, relatează BFMTV. De asemenea, dacă iluminatul public stradal nu va fi oprit, luminile vor fi cel puțin atenuate, începând cu 23 septembrie.
Care sunt noile reguli de încălzire din Paris?
Parisul va reduce, de asemenea, nivelul încălzirii pentru a economisi energie.
Clădirile publice vor fi mai reci cu un grad (18 grade Celsius în loc de 19 grade Celsius), cu excepția căminelor de bătrâni și a grădinițelor, a confirmat primarul. În timp ce în clădirile publice nu vor fi mai mult de 12 grade Celsius pe timp de noapte.
Piscinele municipale vor fi, de asemenea, puțin mai reci - scăzând de la 26 grade Celsius la 25 grade Celsius, în urma discuțiilor cu managerii centrelor de agrement.
Se speră că aceste mici schimbări vor face o diferență semnificativă atunci când vor fi puse în aplicare în întregul oraș și vor contribui, de asemenea, la accelerarea tranziției energetice a Parisului în cadrul Planului climatic al orașului.
Măsuri luate în Lille, Marsilia, Montpellier și Lyon
Mai multe orașe franceze au decis deja să raționalizeze iluminatul public și încălzirea pentru a limita facturile energetice în creștere.
Una dintre cele mai remarcabile măsuri a venit din partea orașului Lille, care, la începutul lunii septembrie, a încetat să mai ilumineze clădirile publice pe timp de noapte, cu excepția Grand'Place și Place de l'Opéra, ceea ce îi va permite să economisească 170 000 kWh pe an.
Marsilia a luat o măsură similară, cu stingerea luminilor la ora 23.30, iar iarna la 22.30 pentru cele 140 de monumente, singura excepție fiind Notre-Dame-de-la-Garde.
Din iulie 2021, emblematica Citadelle construită de Vauban, care domină Besançon, nu mai este iluminată sistematic pe timp de noapte "pentru a reduce consumul de energie, a conserva biodiversitatea și a limita poluarea luminoasă".
Aceleași motive sunt invocate și de orașul Montpellier, care a decis în aprilie să oprească iluminatul public pe cinci străzi.
La Lyon, autoritatea metropolitană a stabilit temperatura de încălzire a clădirilor sale la 19 grade Celsius în această iarnă pentru a face față dublării anticipate a costurilor cu energia (de la 55 la 100 de milioane de euro) în 2023.