Comisia pentru Afaceri Externe a parlamentului turc și-a dat marți acordul pentru candidatura Suediei la NATO, apropiind astfel țara nordică de statutul de membru al alianței militare occidentale.
Protocolul de aderare a Suediei va trebui acum să fie aprobat în adunarea generală pentru ultima etapă a procesului legislativ din Turcia. Nu a fost stabilită nicio dată, potrivit Euronews.com.
De ce nu a ratificat Turcia cererea Suediei
Turcia, membră NATO, a întârziat mai mult de un an ratificarea cererii Suediei, acuzând această țară că este prea indulgentă față de grupurile pe care Ankara le consideră amenințări la adresa securității sale, inclusiv militanții kurzi și membrii unei rețele pe care Ankara o consideră responsabilă de lovitura de stat eșuată din 2016.
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a ridicat la începutul acestei luni un alt obstacol, legând în mod deschis ratificarea aderării Suediei la NATO de aprobarea de către Congresul SUA a unei cereri turcești de achiziționare a 40 de noi avioane de luptă F-16 și a unor kituri pentru modernizarea flotei existente a Turciei.
De asemenea, Erdogan a cerut Canadei și altor aliați din NATO să vie embargourile asupra armelor impuse Turciei.
Casa Albă a sprijinit cererea turcă de F-16, dar există o opoziție puternică în Congres față de vânzările militare către Turcia.
Candidatura Suediei, blocată de Ungaria
Comisia pentru Afaceri Externe a parlamentului turc a început luna trecută să discute despre aderarea Suediei la NATO. Cu toate acestea, reuniunea a fost amânată după ce legislatorii din partidul de guvernământ al lui Erdogan au depus o moțiune de amânare, pe motiv că unele aspecte necesitau mai multe clarificări și că negocierile cu Suedia nu s-au "maturizat" suficient.
Marți, majoritatea legislatorilor din comisie au votat în favoarea cererii de aderare a Suediei.
Suedia și Finlanda și-au abandonat pozițiile tradiționale de nealiniere militară pentru a căuta protecție sub umbrela de securitate a NATO, după invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022. Finlanda s-a alăturat alianței în aprilie, devenind al 31-lea membru al NATO, după ce parlamentul turc a ratificat candidatura țării nordice.
NATO are nevoie de aprobarea unanimă a tuturor membrilor existenți pentru a se extinde, iar Turcia și Ungaria sunt singurele țări care au rezistat. Ungaria a blocat candidatura Suediei, susținând că politicienii suedezi au spus "minciuni flagrante" cu privire la starea democrației din Ungaria.
Întârzierile i-au frustrat pe ceilalți aliați din NATO, care au fost prompți să accepte Suedia și Finlanda în cadrul alianței.