Germania este paralizată de cea mai mare grevă a sindicaliștilor din transporturi. Angajații cer majorări salariale și spun că nu mai fac față din cauza inflației. Au fost afectate atât aeroporturile, cât și traficul feroviar și maritim. În România, cel mai afectat a fost aeroportul din Timișoara, unde au fost anulate mai multe curse. Și Compania TAROM a anunțat anularea a două zboruri cu destinația Frankfurt.
Principalele sindicate au chemat aproape 350 de mii de angajați să iasă în stradă, inclusiv cei din domeniul securității pe aeroporturile din țară, nemulțumite de nivelul salariilor.
"Cerem o majorare de 10.5%, cel puțin 500 de euro. Această sumă minimă este deosebit de importantă pentur noi. Pentru că categoriile cu venituri mici și medii sunt cele mai lovite de inflație, spune Volker Geyer", vicepreședintele sindicatului funcționarilor publici.
Oamenii sunt sfătuiți să renunțe la călătorii
Administrația principalului operator feroviar din Germania, Deutsche Bahn, a anunțat că nu va opera niciun tren pe distanțe lungi. Nu vor circula nici majoritatea trenurilor regionale.
Aeroportul din Frankfurt, cel mai aglomerat din Germania, a anunțat pe pagina sa de Twitter că operațiunile sale vor fi "puternic perturbate" și a "recomandat cu tărie" pasagerilor să renunțe la călătorii.
Due to a strike by the German Union ver.di airport operations will be heavily disrupted at Frankfurt Airport throughout the day on March, 27. There will be no regular passenger flights on this day. pic.twitter.com/7KDTH5VYCy
— Frankfurt Airport (@Airport_FRA) March 24, 2023
Aeroportul din Munchen, al doilea cel mai aglomerat, nu va opera zboruri de pasageri sau de marfă.
Cum sunt afectați cetățenii
În timp ce gările, stațiile de autobuz și aeroporturile erau pustii din cauza grevei, oamenii au apelat la autoturismul personal pentru a se deplasa la muncă, ceea ce a creat blocaje și întârzieri.
"Milioane de călători care depind de autobuze și trenuri sunt afectați de această grevă disproporționată. Nu toată lumea poate lucra de acasă. De asemenea, mii de companii care se ocupă cu livrarea de mărfuri sunt afectate. Și protecția mediului are de suferit, în cele din urmă", spune Achim Stauß, purtător de cuvânt al Deutsche Bahn.
"Acum, sincer, chiar îmi vine să plâng pentru că sunt teribil de supărată. Înțeleg și este bine că fac grevă, însă am avut extrem de mult ghinion din cauza acestor greve, în ultima vreme. Și asta nu este deloc în regulă", este de părere o femeie.
Sindicatele sunt nemulțumite că angajatorii nu acceptă majorările salariale solicitate. Dacă reprezentanții angajaților consideră oportună o creștere a salariilor cu până la 12 procente, companiile sunt de acord cu o majorare în etape de doar 5%, sub nivelul inflației, care în februarie a fost de 8,7% în Germania.
Sindicaliștii germani au organizat mai multe proteste în ultimele luni, însă nu au reușit să ajungă la un acord cu angajatorii. Aceștia din urmă susțin că pretențiile greviștilor sunt exagerate.