Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

O nouă tentativă de incursiune a ucrainenilor în Briansk. Rușii spun că au dejucat-o

După ce au reușit să pătrundă în Kursk, ucrainenii au încercat o nouă incursiune militară în altă zonă din Rusia, Briansk. Anunțul a fost făcut de guvernatorul local, Aleksandr Bogomaz, care a precizat că „un grup armat” a încercat să treacă granița duminică, dar că armata a dejucat totul și a respins tentativa, iar acum situația este „stabilă și sub control", conform The Guardian.

Briank se află în sud-vestul Rusiei, la granița cu Ucraina, dar și aproape de Kursk, zonă în care ucrainenii au reușit o incursiune de succes.

Tentativă de incursiune a ucrainenilor în Briansk, dejucată de ruși

Nu este prima dată când ucrainenii au încercat să pătrundă în Briansk. Au mai avut o tentativă în jurul datei de 21 august, la două săptămâni după incursiunea reușită din Kursk, de pe 6 august. Atunci, operația de la începutul lunii august i-a luat prin surprindere pe ruși, dar și pe oficialii occidentali. A fost considerat cel mai mare atac asupra Rusiei după Al Doilea Război Mondial.

Ucrainenii au decis să atace în acel fel pentru a-i face pe ruși să-și mute o parte din trupe din Ucraina în propria țară, pentru a rezolva situația din acea zonă. Numai că nici până acum nu au reușit să o facă, iar ucrainenii ocupă în continuare sute de kilometri pătrați.

Zona Briansk și zona Belgorod au mai fost supuse unor tentative de acest fel, de exemplu în ianuarie, însă acele încercări au fost revendicate de anumite grupuri paramilitare numite Corpul Voluntarilor Ruşi şi Legiunea Libertatea Rusiei.

Pe 10 octombrie, ucrainenii au reușit să lovească cu drone un depozit din Briansk, unde erau depozitate rachete nord-coreene.

Recent, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că Ministerul rus al Apărării se gândește la diferite moduri de a răspunde dacă SUA și aliații săi NATO ajută Ucraina să lovească adânc în Rusia cu rachete occidentale cu rază lungă de acțiune. Rusia susține de mult timp că un astfel de scenariu ar fi considerat de Moscova o escaladare majoră.

De cealaltă parte, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a precizat că o cooperare în formatul „Ucraina plus Europa de Nord” prinde contur cu pași repezi, ceea ce poate crește presiunea asupra Rusiei, iar anumite acțiuni vor fi puse în practică în zilele următoare. Cele cinci țări nordice – Finlanda, Suedia, Norvegia, Danemarca și Islanda – sunt acum membre NATO și susțin ferm Ucraina în lupta împotriva invaziei Rusiei.

„Ei înțeleg că este necesar să i se creeze probleme agresorului, astfel încât Rusia să piardă ocazia de a distruge lumea”, a spus Zelenski.

În plus, dronele ucrainene au vizat, duminică, o fabrică de etanol din regiunea rusă Voronej, după cum au informat canalele de Telegram din Rusia. Atacul a declanșat un incendiu la o instalație industrială și o persoană a fost rănită, potrivit guvernatorului regiunii, Alexander Gusev.

Pe de altă parte, armata Moscovei înregistrează câștiguri teritoriale constante pe câmpul de luptă, în ultimele luni, bazându-se în special pe avantajul numeric împotriva forțelor ucrainene care sunt istovite.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE