România n-a fost niciodată o forță a rugby-ului mondial, dar actuala participare la Cupa Mondială a naționalei noastre a adus cele mai severe înfrângeri din istoria Stejarilor. Și o medie de peste 80 de puncte încasate la fiecare meci. Asta în timp ce copiii visează la națională și cred în ea.
La Academia de Rugby din București, pe copiii care se antrenează de zor, pe terenurile de la Arcul de Triumf, îi prinde mereu întunericul. Sunt peste 100 de copii cu vârste între 6 și 14 ani, care parcă n-ar mai pleca de pe teren.
Unul dintre antrenorii lor ne spune cum sunt aleși copiii și cu ce probleme ne confruntăm la acest nivel.
Bogdan Aliciuc, antrenor ACS Rugby Academy: ”Punem accent pe comunitate, părinții vin aici și ne ajută, apoi mergem prin școli, îi luam chiar și de pe stradă, pentru că la scoli nu se fac selecții. Crește numărul de copii care vin la rugby, 7 noi echipe în ultimul an, la ultimele 2 selecții numărul a crescut de la 400 la 700 de copii. Problema este și de la părinți, care nu-și mai lasă copiii pentru că le e frică de accidentări. Apoi ne lipsesc bazele, cu cât am avea mai multe ne-ar crește nivelul. În țară, baza de selecție e foarte mică și asta ne costă, dar avem și jucători selecționabili din afara țării.”
Investiții în rugby-ului românesc
Înfrângerile Stejarilor de la Cupa Mondială au fost urmărite și de copii, care la rândul lor visează să ajungă la națională.
Dominic, jucător ACS Rugby Academy: ”Stejarilor le trebuie și încurajare mai multă. E greu să batem Tonga, nu cred ca batem.”
În țară există doar 4 echipe de rugby profesioniste. Restul jucătorilor sunt semi-amatori. Cosmin Rațiu este fost internațional cu peste 30 de selecții și 2 prezențe la Cupa Mondială. Acum antrenează Politehnica Iași. Toți jucătorii săi merg zilnic la joburi.
Cosmin Rațiu, fost internațional, antrenor Poli Iași: ”Este o diferență foarte mare. Acum, că ai pierdut la 0, puteai să pierzi la 3, la 6 sau 9 dacă puneai niște lovituri de pedeapsă, nu le dădeai în margine, le dădeai la bețe, asta e nu atât de relevant, relevant e că am primit atât de multe puncte, apărarea și jocul lasă de dorit. Franța (jucătorii) au vreo 30 de meciuri în campionatul intern, noi avem patru echipe profesioniste, o echipă joacă trei meciuri tari tur, trei retur, adică șase meciuri tari. Din 80 de jucători nu ai cum să faci o națională competitivă cu care să te bați cu Irlanda, Scoția, Africa de Sud. La majoritatea echipelor de afară au doctori, nutriționiști, 3-4 maseuri la echipă, ceea ce la noi. În România dacă ai doi, maxim, e foarte bine, nutriționist nu prea ai cum. Și baza de selecție, nu mai vin copiii la rugby, nu se investește, nu e un proiect de viitor care să aducă lumea la rugby.”
Statul român a alocat rugby-ului românesc în ultimul an 6,2 milioane de lei. Ultimul meci al României la Cupa Mondială va avea loc pe 8 octombrie, cu Tonga.