SUA vor furniza Ucrainei muniţii ce conţin uraniu sărăcit, eficiente împotriva tancurilor şi vehiculelor blindate, a anunţat miercuri Pentagonul. Ambasada Rusiei în SUA condamnă decizia și precizează că acest lucru arată "lipsa de umanitate" a Washingtonului.
Muniţiile de 120 mm sunt destinate tancurilor de luptă americane Abrams, promise Kievului în cadrul unei noi tranşe de ajutor militar, în valoare de 175 de milioane de dolari, a precizat Pentagonul într-un comunicat, potrivit Agerpres.
SUA, care conduc o coaliţie internaţională în sprijinul Ucrainei, au promis în total aproape 43 de miliarde de dolari ajutor militar pentru Kiev, de la declanşarea conflictului, în februarie 2022.
Marea Britanie a trimis deja muniţie cu uraniu sărăcit în Ucraina, la începutul acestui an, stârnind critici din partea Moscovei, care a apreciat că acest pas constituie o "agravare serioasă" a conflictului.
Acest anunţ al Pentagonului intervine în timp ce armata ucraineană desfăşoară o contraofensivă împotriva Rusiei. Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, aflat miercuri în vizită la Kiev, a apreciat că această contraofensivă înregistrează progrese "foarte încurajatoare".
Ce este uraniul sărăcit și cum poate fi utilizat
Uraniul sărăcit este un produs secundar al procesului de îmbogăţire a uraniului, fiind cu circa 60% mai puţin radioactiv decât uraniul natural.
Utilizarea acestui tip de muniţie nu este interzisă de legislaţia internaţională. Multe armate - în special cea americană şi cea rusă - au în dotare astfel de obuze, care au fost folosite de SUA în ambele războaie din Golf - în 1991 şi 2003 - şi în fosta Iugoslavie în deceniul 1990.
Pentagonul a recunoscut că a recurs la obuze cu uraniu sărăcit de două ori, în 2015, în operaţiuni din Siria împotriva grupării Statul Islamic.
Ambasada Rusiei în SUA: Furnizarea de muniţie cu uraniu sărăcit Ucrainei arată "lipsa de umanitate" a Washingtonului
Ambasada Rusiei în Statele Unite a denunţat miercuri furnizarea de muniţie cu uraniu sărăcit promisă de Washington pentru Kiev, calificând acest viitor ajutor "un semn clar de lipsă de umanitate", relatează AFP.
"Decizia administraţiei americane de a trimite muniţie cu uraniu sărăcit Kievului este un semn clar de lipsă de umanitate", a criticat pe Telegram ambasada Moscovei, subliniind riscurile legate de "norii radioactivi în mişcare" provocaţi de exploziile acestor arme.
Această reacţie survine după anunţul Pentagonului privind un ajutor de un miliard de dolari Ucrainei care ar urma să dea un "nou impuls" contraofensivei lansate de Kiev.
Aceste muniţii capabile să străpungă armurile tancurilor sunt controversate din cauza riscurilor toxice pentru militari şi populaţie.
"Statele Unite transferă în mod deliberat arme cu efecte nediscriminatorii", a indicat ambasada Rusiei. Potrivit acesteia, Washingtonul "refuză să accepte eşecul aşa-zisei contraofensive a forţelor armate ucrainene" şi este gata să "le facă o cruce generaţiilor viitoare".