Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Statele Unite și China au purtat marți, pentru prima dată, discuții la nivel de comandament de teatru de operațiuni, au anunțat autoritățile chineze, în contextul eforturilor de stabilizare a relațiilor militare și de evitare a neînțelegerilor, în special în punctele fierbinți regionale, cum ar fi Marea Chinei de Sud, potrivit Reuters.

Washingtonul încearcă să deschidă noi canale de comunicare militară regulată cu Beijingul, deoarece relațiile au atins un minim istoric după ce Statele Unite au doborât anul trecut un presupus balon de supraveghere chinez.

Amiralul Sam Paparo, șeful Comandamentului Indo-Pacific al SUA, a avut o convorbire telefonică video cu omologul său Wu Yanan de la Comandamentul Teatrului de Sud al Armatei Populare de Eliberare (APL).

Ce s-a discutat la întrevederea dintre cele două părți

Zonele de responsabilitate ale Comandamentului Indo-Pacific al SUA includ Marea Chinei de Sud și Strâmtoarea Taiwan, două focare de tensiune regională care sunt, de asemenea, puncte fierbinți în relațiile bilaterale dintre SUA și China.

Ambele părți au avut un „schimb de opinii aprofundat cu privire la chestiuni de interes comun”, a declarat Ministerul chinez al Apărării într-un raport.

Paparo a îndemnat APL „să își reconsidere utilizarea de tactici periculoase, coercitive și potențial escaladatoare în Marea Chinei de Sud și dincolo de aceasta”, a declarat Comandamentul Indo-Pacific într-o declarație care a descris schimbul ca fiind „constructiv și respectuos”.

El a subliniat, de asemenea, importanța continuării discuțiilor pentru clarificarea intențiilor și reducerea riscului de percepție greșită sau de eroare de calcul.

Apelul a urmat unei întâlniri la Beijing, luna trecută, între consilierul american pentru securitate națională Jake Sullivan și principalul consilier militar al liderului chinez Xi Jinping

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE