SUA vor furniza un ajutor suplimentar în valoare de 1,3 miliarde de dolari pentru economia ucraineană, în special pentru infrastructura sa esenţială, a anunţat miercuri secretarul de stat american Antony Blinken în cadrul Conferinţei internaţionale privind reconstrucţia Ucrainei de la Londra, transmit Reuters şi AFP.
''Atât timp cât Rusia va continua să distrugă, noi vom fi acolo pentru a ajuta la reconstruirea Ucrainei: reconstruirea vieţilor, reconstruirea ţării sale, reconstruirea viitorului'', a declarat Antony Blinken.
Puţin mai mult de jumătate din acest nou sprijin american (520 de milioane de dolari) va fi destinat în special reconstruirii infrastructurii energetice a ţării, în timp ce 657 de milioane de dolari vor fi mobilizaţi pentru ''a moderniza'' căile ferate, porturile, frontierele şi ''toate infrastructurile esenţiale care conectează ţara cu Europa'', a adăugat demnitarul american.
Restul fondurilor vor susţine companiile ucrainene şi vor contribui la finanţarea mijloacelor de digitalizare a administraţiei ucrainene, în special pentru ''a suprima corupţia'', a adăugat el, un mesaj clar adresat liderilor de la Kiev.
Aproximativ 60 de miliarde de dolari, sprijin pentru Ucraina
De la începutul invaziei ruse, Statele Unite au alocat deja peste 20 de miliarde de dolari pentru a susţine economia şi dezvoltarea Ucrainei şi peste 40 de miliarde de dolari pentru sprijinirea armatei.
La fel ca alţi participanţi la conferinţa de la Londra, precum premierul britanic Rishi Sunak sau preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, secretarul de stat american a lansat un apel la implicare adresat sectorului privat.
''În timp ce guvernele şi instituţiile financiare au un rol important de jucat în reconstruirea Ucrainei, doar sectorul privat poate mobiliza nivelul de investiţii necesar pentru a satisface nevoile masive ale ţării'', a insistat Antony Blinken.
De asemenea, el a accentuat faptul că Rusia va trebui să plătească pentru pagubele cauzate de agresiunea sa neprovocată şi nejustificată împotriva Ucrainei.