Spania este dispusă să extindă spațiul Schengen cu România și Bulgaria. Anunțul a fost făcut de guvernul madrilen, sâmbătă, în ziua preluării președinției Consiliului Uniunii Europene. Însă, aderarea celor două țări la spațiul de liberă circulație nu se regăsește printre priorități, ci apare în varianta extinsă a obiectivelor pe care Spania și le dorește atinse în următoarele șase luni.
Madridul vorbește despre gestionarea responsabilă a frontierelor externe, pentru a preveni migrația ilegală și include, în context, extinderea Schengen.
Cristian Diaconescu, fost ministru de externe: În ceea ce privește perspectivele României, putem discuta, în funcție de performanța politică și diplomatică a reprezentaților statului român, în relație cu președinția spaniolă, care, în principiu, are disponibilitate în legătură cu abordarea acestui subiect. Tema este, însă, extrem de sensibilă. O discuție de substanță în JAI ar urma să aibă loc în octombrie, din câte știu.
Jurnalist: Care ar trebui să fie predicatul diplomației române?
Cristian Diaconescu, fost ministru de externe: Faptul că România se află la o frontieră care acum este confruntată cu o zonă de război, un factor maxim de insecuritate și prin întărirea solidarității alături de România la această frontieră nu suntem doar noi apărați ci si întregul spațiu european
Cristian Pîrvulescu, analist politic: Ce se întâmplă însă, dacă se va ajunge să se voteze ca anul trecut în Consiliul JAI? Țara care are președinția nu votează. Așa s-a întâmplat cu Suedia, anul trecut, așa se va întâmpla anul acesta cu Spania. Important e să-i convingă pe austrieci, dar și pe olandezi, pentru că nu e vorba doar de România, ci și de Bulgaria. Între timp, în privința Bulgariei, unde Olanda avea probleme importante, va fi dat publicității raportul Comisiei Europene privind statul de drept și vom vedea ce progrese sunt, dacă se constată în Bulgaria, și atunci discuția poate începe. Este un anunț bun. E un obiectiv, nu e o prioritate.