Situația centralei nucleare de la Zaporojie rămâne îngrijorătoare. Șeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică spune că e gata să mergă în Ucraina, dar şi în Rusia chiar în această săptămână. Și asta pentru a continua consultările privind crearea unei zone de securitate în jurul sitului. Declarația a fost făcută la conferinţa generală anuală a Agenției, de la Viena. De partea sa, reprezentantul Ucrainei a acuzat Rusia că este un stat terorist, care amenință cu atacul nuclear.
Dacă se întâmplă ceva la Zaporojie, nu vom putea da vina pe o catastrofă naturală, ci doar pe noi pentru că nu am acționat, deși știam ce trebuie făcut, a avertiza șeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică.
Rafael Grossi, directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică: „Acest război trebuie să se oprească. Dar înainte să se întâmple asta, trebuie, și aici intervine AIEA, trebuie să facem tot ce ne stă în putință pentru a preveni un accident nuclear care ar adăuga o o tragedie suferinţei. De la începutul acestui război, am fost de mai multe ori în Ucraina, iar recent AIEA a avut o misiune acolo, așa cum ni s-a reamintit acum un minut, am fost la centrala nucleară Zaporojie, o centrală nucleară, cea mai mare din Europa, care este bombardată. Este greu de crezut, dar este adevărat. În fața acestei realități trebuie să acționăm”.
Centrala ucraineană, intens bombardată
Centrala ucraineană, cea mai mare din Europa, este ocupată de trupele ruseşti din 4 martie şi a fost intens bombardată în ultimele luni. Rusia și Ucraina se acuză reciproc pentru atacuri.
Oleh Korikov, președinte interimar al Inspectoratului de Reglementare Nucleară de Stat al Ucrainei: „Federația Rusă este un stat terorist nuclear care în 2022 a pornit o invazie neprovocată, pe scară largă, a unui stat independent și a ocupat centrala nucleară Zaporojie și centrala nucleară de la Cernobîl. Din cauza acțiunilor Rusiei, întreaga lume se află acum în pragul unui dezastru nuclear, ale cărui consecințe vor fi globale și este încă imposibil să le prezici”.
Și Statele Unite ale Americii a condamnat ceea ce a numit războiul brutal și inutil declanșat de Rusia în Ucraina.
Jennifer Granholm, secretarul american pentru energie: „După săptămâni de negocieri cu bună-credință din partea comunității internaționale, Rusia a blocat consensul asupra unui document final la conferința de revizuire a TNP (Tratatul privind neproliferarea armelor nucleare).
Sechestrarea de către Rusia a instalațiilor nucleare ucrainene pune la îndoială angajamentul Moscovei față de utilizarea pașnică a energiei nucleare și îi subminează credibilitatea ca furnizor de energie nucleară. Kremlinul a făcut în mod repetat amenințări nucleare deschise la adresa Europei. Administrația americană își reafirmă sprijinul pentru cei șapte piloni ai siguranței și securității nucleare ai directorului general (Rafael) Grossi. Și solicităm Rusiei să-și retragă imediat trupele din Ucraina și să înceteze activitatea militară la și în apropierea instalațiilor nucleare din Ucraina”.
Și Ucraina doreşte o retragere a trupelor ruse din jurul centralei nucleare, iar șeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică a purtat convorbiri atât cu șeful diplomației de la Kiev, Dmitro Kuleba cât și cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, în acest sens.