Rebeliunea armată provocată de Evgheni Prigojin în Rusia a scos la iveală slăbiciunile sistemului, iar elitele de la Moscova s-ar pregăti de un complot împotriva președintelui Vladimir Putin. Serviciile secrete militare din Ucraina susțin că există deja, de ceva timp, un conflict între Serviciul de Securitate din Rusia (FSB) și Ministerul Apărării, iar acum ar fi intrat în "faza activă".
Dezvăluirea a fost făcută de Andrii Cherniak, reprezentant al directoratului GUR (Serviciul Secret Militar Ucrainean).
"După evaluările noastre, este deja un război deschis între așa-numitele turnuri de putere ale Kremlinului, care se va concretiza într-o lichidare fizică a liderilor facțiunilor combatante", a spus Andrii Cherniak, citat de RBC.
Ucraina susține că există deja un "conflict activ" între Armata rusă și FSB
Astfel, așa cum unii specialiști au precizat de multă vreme, vor începe luptele pentru putere în Rusia, în urma tensiunilor dintre elitele politice și conducerea Armatei, tensiuni care au devenit foarte mari.
În aprilie 2023, când au avut loc așa-numitele scurgeri de informații de la Pentagon, au fost scoase la iveală încă de atunci niște dispute interne între FSB și Ministerul Apărării, cu privire la gestionarea războiului din Ucraina.
Pe 23 iunie, șeful grupării paramilitare Wagner, Evgheni Prigojin, a lansat o rebeliune prin care susținea că voia înlăturarea ministrului Apărării din Rusia, Serghei Șoigu și a șefului Statului Major General, Valeri Gherasimov. Prigojin îi consideră pe aceștia responsabili pentru eșecurile de pe câmpul de luptă din Ucraina.
De altfel, trupele Wagner reușiseră, după luni bune de luptă, să cucerească localitatea Bahmut, iar în momentul retragerii, Prigojin a spus că lasă orașul pe mâinile armatei ruse. Numai că ucrainenii au reușit, în mare parte, să recâștige teritoriul pierdut. De-a lungul ultimelor luni, Prigojin l-a acuzat și public pe Șoigu că nu-i furnizează suficient armament.
Rebeliunea lui Prigojin, demarată pe 23 iunie, s-a încheiat însă după nici 24 de ore, după ce președintele Belarusului Aleksandr Lukașenko a mediat conflcitul și șeful Wagner a mers în exil în Belarus. Astfel, trupele de mercenari s-au oprit când mai aveau 200 de kilometri până la Moscova, după ce preluaseră conducerea cartierului general de comandă al armatei ruse din Rostov-pe-Don.
- Politico: Ce semnifică rebeliunea lui Evgheni Prigojin pentru Vladimir Putin și de ce finalul erei sale va fi "haotic și violent"
- Lukaşenko afirmă că i-a cerut lui Putin să nu-l ucidă pe Prigojin: I-am spus că putem să-l căsăpim, nu-i o problemă
- Un general rus de rang înalt ar fi știut de planul lui Prigojin, potrivit New York Times
SUA știau de câteva luni că elitele ruse pregătesc un complot
Șeful Serviciului Secret din Ucraina, Kiril Budanov, susține că trupele Wagner nu vor mai participa la război, însă o parte din ele sunt încă dislocate pe teritoriul ucrainean. De altfel, Vladimir Putin i-a îndemnat pe luptători să semneze contracte cu armata rusă, iar dacă vor, pot să meargă în Belarus, alături de șeful lor, Evgheni Prigojin.
Ca urmare a acestui conflict, au apărut informații potrivit cărora Serghei Surovikin, supranumit "generalul Armaghedon", ar fi fost reținut pentru audieri, pentru că ar fi știut de rebeliunea lui Prigojin și că nu i-a comunicat lui Putin.
Potrivit CNN, citat de Kyiv Independent, conflictul capătă amploare pentru că unele surse ruse susțin că ar fi existat mai multe persoane cu greutate care știau despre acest plan al lui Prigojin și nu au intervenit în niciun fel, așteptând să vadă cum se finalizează, pentru a putea găsi slăbiciuni de care să profite.