Nicu Marcu, președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), a declarat luni, că prețul polițelor RCA din România nu o să crească pe fondul falimentului societății Euroins. De asemenea, persoanele implicate în accidente produse de șoferi cu asigurări eliberate de Euroins vor fi despăgubiți de Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA).
În urma audierilor din comisii de specialitate din Parlament, Nicu Marcu a afirmat că ASF a înaintat către Ministerul de Finanțe un proiect pentru a preveni creșterea prețurilor pe piața asigurărilor în urma colapsului Euroins.
„Prețul polițelor de asigurare nu o să crească în urma acestui faliment, pentru că deja luăm măsuri cu privire la proiectul de hotărâre de Guvern pe care l-am înaintat Ministerului de Finanțe, astfel încât tarifele practicate de către asiguratori, nu tarife de referință, să rămână în piață cele din 2022.
Efectul pe următoarele șase luni până când dispare efectul ieșirii Euroins din piață se dispersează la celelalte companii”, a afirmat Nicu Marcu.
Șeful ASF a explicat că ”deja cota de piață se dispersează la celelalte companii și implicit se așază pe celelalte companii aflate în piață”.
Președintele ASF susține că piața dominată de RCA este o anomalie
”Această piață, în comparație cu alte piețe din lume - Europa și în plan internațional - este dominată de RCA, o anomalie pentru piața din România pentru că în general companiile de asigurări, cele solide, se bazează pe alte categorii de asigurări, nu pe cele de RCA.
O companie care ajunge să aibă din cifra de afaceri mai mult de 80% RCA este o companie care nu va putea să supraviețuiască niciodată”, a mai spus Marcu.
De asemenea, reprezentanții ASF au explicat că proiectul de hotărâre de Guvern prevede acordarea de compensații de către Fondul de Garantare a Asiguraților.
”Tarifele de primă care vor fi vândute de societățile de asigurări vor fi cele în vigoare în martie 2022, astfel încât ele vor absorbi rata inflației din această perioadă. În rata inflației se află și prețurile serviceurilor, pe serviceuri nu le afectează cu nimic.
FGA a încheiat convenții cu majoritatea serviceurilor astfel încât clienții păbugiți în urma unui accident făcut de un client Euroins să poată să i se repare mașina fără să aibă probleme. După instrumentarea daunei de către fondul de garantare a asiguraților, să încheie tot dosarul de daună și fondul de garantare îi virează banii”, a explicat vicepreședintele ASF, Cristian Roșu.
De asemenea, Roșu a amintit că există 54.000 de dosare de daună nesoluționate în cazul Euroins.
”Sunt cele 60 de zile care sunt date de lege - 30 de zile în care fondul de garantare va trebui să preia toată evidența tehnico-operativă. Trebuie să ia toate dosarele de daună, cele 54.000 care sunt în rezervă acum, să își facă toate operațiunile necesare și să pună la punct în următoarele 30 de zile tot sistemul”, a concluzionat el.