Rusia a pus luni la îndoială afirmațiile Statelor Unite potrivit cărora gruparea militantă Stat Islamic ar fi responsabilă pentru atacul armat asupra unei săli de concerte de lângă Moscova, care a ucis 137 de persoane și a rănit alte 182, potrivit Reuters.
În cel mai sângeros atac din interiorul Rusiei din ultimele două decenii, patru bărbați au dat buzna vineri seară în sala de spectacole Crocus City Hall, împroșcând oamenii cu gloanțe chiar înainte ca grupul rock din epoca sovietică Picnic să cânte hitul său "Afraid of Nothing".
Patru bărbați au fost arestați preventiv pentru terorism. Aceștia au apărut separat, conduși într-o cușcă la tribunalul districtual Basmanny din Moscova de către ofițerii Serviciului Federal de Securitate.
Statul Islamic a revendicat responsabilitatea pentru atac, revendicare pe care Statele Unite au declarat public că o cred, iar grupul militant a publicat între timp ceea ce spune că sunt imagini de la atac.
Oficialii americani au declarat că au avertizat Rusia cu privire la informații despre un atac iminent la începutul acestei luni.
Dar președintele Vladimir Putin nu a menționat public grupul militant islamist în legătură cu atacatorii, despre care a spus că au încercat să fugă în Ucraina.
Putin a spus că unele persoane din "partea ucraineană" au fost pregătite să îi ducă pe atacatori cu spiritul peste graniță. Ucraina a negat orice rol în atac, iar președintele Volodymyr Zelenskiy l-a acuzat pe Putin că a încercat să deturneze vina pentru atacul de la sala de concerte prin referire la Ucraina.
Ce spune Ministerul de Externe rus
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zakharova, a pus sub semnul întrebării afirmațiile SUA potrivit cărora Statul Islamic, care a încercat cândva să controleze zone întinse din Irak și Siria, s-ar afla în spatele atacului.
"Atenție - o întrebare adresată Casei Albe: Sunteți siguri că este vorba de ISIS? Ați putea să vă mai gândiți o dată la asta?" a declarat Zakharova într-un articol pentru ziarul Komsomolskaia Pravda.
Zakharova a spus că Statele Unite răspândesc o versiune a "bau-bau" Statului Islamic pentru a-și acoperi "pupilele" de la Kiev și a reamintit cititorilor că Washingtonul i-a susținut pe luptătorii "mujahedini" care au luptat împotriva forțelor sovietice în anii 1980.