După ce a trecut la o economie de război, Rusia reușește nu doar să depășească sancțiunile occidentale, dar chiar să-și crească producția mai mult decât are nevoie în războiul cu Ucraina, în ceea ce privește armamentul și muniția.
Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a tras acest semnal de alarmă. Însă unde se duce toată această muniție și armament? Răspunsul l-au dat tot nemții, care spun că Rusia își umple depozitele. Rușii au mărit investițiile în domeniul apărării și au alocat sume record din buget.
Rusia produce mai multe arme decât are nevoie
"O mare parte din ceea ce se produce nu mai merge pe front, ci ajunge în depozite", a spus Boris Pistorius, citat de NTV și preluat de presa ucraineană.
El a avertizat că Vladimir Putin are un plan.
"Acum poți fi naiv și să spui că o face doar din prudență. Ca persoană sceptică, aș spune în acest caz că o face pentru că are planuri sau le-ar putea avea", a precizat Pistorius, ceea ce alarmează și mai mult Occidentul și Ucraina.
Astfel, dacă în urmă cu un an, gruparea Wagner se plângea că nu are armament și muniție, pe care le cerea cu disperare Rusiei, acum rușii au în exces. Iar ucrainenii sunt clar depășiți la acest capitol. Cu toate că SUA au aprobat recent acel pachet de ajutor, în valoare de 61 de miliarde de dolari, rămâne de văzut cum vor reuși ucrainenii să îl folosească și până când.
Ca număr de personal, diferența este în continuare una mare. Dacă armata rusă este de aproape patru ori mai numeroasă decât cea ucraineană, există zone pe front unde avantajul rușilor devine și de zece la unu, conform unor specialiști militari.
În acest context, ucrainenii, ajutați de Occident, caută o eventuală breșă sau un punct slab al Rusiei, însă chiar și așa, rămâne problema acestei producții uriașe de muniție și armament.
"Este mult mai mare decât ne așteptam, într-adevăr", a spus Mark Riisik, un oficial din Ministerul grman al Apărării, citat de The Guardian.
Rușii au accelerat ritmul de producție de ceva timp, iar acest aspect a fost remarcat de mai multe ori, însă acum, nivelul la care au ajuns este cu adevărat impresionant și îngrijorător.
Carsten Breuer, inspectorul general al forțelor armate germane, prezice că Rusia ar putea fi pregătită să atace țările NATO într-o perioadă de cinci până la opt ani, după ce își va reface forțele, în sensul de personal militar.