Valul de teorii conspiraționiste care a învăluit-o pe Catherine, prințesa de Wales, înainte ca aceasta să anunțe zilele trecute că urmează un tratament de chimioterapie "preventivă", după ce o operație abdominală a scos la iveală un cancer, ar putea avea un numitor comun. Experții britanici spun că există semne ale unei operațiuni de dezinformare orchestrată de Moscova, cu scopul de a agita apele.
Martin Innes, expert în dezinformare digitală la Universitatea Cardiff, a declarat pentru publicația The New York Times că el și colegii săi au urmărit 45 de conturi de social media care au postat constant afirmații false despre Catherine. Cele 45 de conturi ar fi făcut parte dintr-o rețea de dezinformare a Kremlinului, care a răspândit anterior știri false despre președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, precum și despre sprijinul Franței pentru Ucraina.
La fel ca în acele cazuri, a declarat profesorul Innes, campania de dezinformare părea că urmărește adâncirea clivajelor și a diviziunilor pentru a eroda încrederea cetățenilor în instituții – în acest caz în familia regală britanică și în presă.
"Provoacă o reacție emoțională", a spus el. "Povestea era deja încadrată în termeni de conspirație, așa că poți face apel la acești oameni. Iar oamenii care susțin familia regală se înfurie".
Motivul, a spus el, a fost probabil comercial, dar și politic. Sprijinul ferm al Marii Britanii pentru Ucraina și antagonismul de lungă durată al Londrei față de Moscova ar fi motive suficiente pentru ca Rusia să orchestreze o astfel de campanie de dezinformare.
Daily Telegraph, un ziar londonez, a relatat duminică că oficialii britanici sunt îngrijorați de faptul că Rusia, China și Iranul alimentează dezinformarea cu privire la Catherine, într-un efort de destabilizare a țării.
Rusia, angajată în mai multe campanii de dezinformare
În 2020, o comisie parlamentară britanică a concluzionat că Rusia a organizat o campanie prelungită și sofisticată pentru a submina democrația britanică - folosind tactici care au variat de la dezinformare și amestec în alegeri, până la mituirea oficialilor
Catherine nu este singurul membru al familiei regale care a devenit dezinformărilor. Un fake news despre moartea regelui Charles al III-lea a circulat în același pe Telegram, o rețea de socializare populară în Rusia. La fel ca și Catherine, Charles, în vârstă de 75 de ani, urmează un tratament pentru cancer.
Un ministru al guvernului francez a acuzat recent Rusia că a amplificat în mod artificial îngrijorările legate de invazia de ploșnițe de anul trecut din Paris.