Portul ucrainean Odesa de la Marea Neagră a fost atacat marți dimineața cu drone rusești. Autoritățile locale au anunțat că au fost provocat pagube în urma bombardamentului. De cealalaltă parte, președintele Volodimir Zelenski a declarat că militarii ucraineni pregătesc contraofensiva pentru eliberarea teritoriilor ocupate de ruși.
”Inamicul tocmai a lovit Odesa şi districtul Odesa cu atacuri UAV" (vehicule aeriene fără pilot) Sunt pagube”, a avertizat administraţia locală într-un comunicat postat pe Facebook.
Șeful administraţiei militare a districtului Odesa, Yurii Kruk, a anunțat că forţele de apărare aeriană ale Ucrainei acţionează şi avertizează despre posibilitatea unui al doilea val de atacuri, conform agenției AFP, citate de Agerpres.
Înainte de izbucnirea războiului din Ucraina, în februarie 2022, Odesa a fost o destinaţie preferată de vacanţă pentru mulţi ucraineni şi ruşi. În ianuarie 2023, UNESCO a plasat centrul istoric al oraşului Odesa pe lista patrimoniului mondial aflat în pericol.
De la începutul conflictului, Odesa a fost bombardată în mod repetat de forţele ruse.
Armata ucraineană a anunțat că a distrus 14 dintre cele 17 drone iraniene de tip Shahed, pe care Rusia le-a folosit pentru a bombarda Odesa. De asemenea, alte 13 drone au fost doborâte deasupra regiunii Odesa, în sud-vestul Ucrainei.
"În total, au fost înregistrate până la 17 lansări de atacuri cu UAV (vehicule aeriene fără pilot), probabil în estul zonei costiere a Mării Azov", a precizat oficialii ucraineni, într-un mesaj pe aplicația Telegram, conform The Guardian.
Postul public ucrainean de televiziune a anunțat că, în noaptea de luni spre marți, militarii ruși au bombardat și regiunea Sumî, în special localitățile Seredyna-Buda și Esmansk.
Zelenski susține că Ucraina pregătește contraofensiva
În schimb, președintele Volodimir Zelenski a cerut ca Rusia să fie judecată de Curtea Penală Internațională pentru distrugerile și atrocitățile comise în Ucraina. De asemenea, liderul de la Kiev a anunțat că generalii ucraineni pregătesc contraofensiva.
”Am vizitat Yahidne, un mic sat din regiunea noastră Cernihiv, pe care rușii sălbatici l-au transformat anul trecut într-unul dintre cele mai mari exemple de abuz din lume. Nu vom ierta niciodată statul malefic pentru acest lagăr de concentrare din Yahidne, la fel ca pentru toate celelalte crime ale Rusiei împotriva oamenilor și a umanității. Și nu numai pe noi.
Kremlinul nu se va putea ascunde în spatele unui scaun în Consiliul de Securitate al ONU, a conductelor de gaz sau a orice altceva. Va exista cu siguranță o responsabilitate legală și corectă pentru fiecare crimă rusească comisă pe teritoriul ucrainean. La tribunal, la Curtea Penală Internațională, în instanțele ucrainene. (....)
Comandanții direcțiilor au prezentat rapoarte. De data aceasta, generalii Syrskyi și Tarnavskyi au raportat prin linie de comunicații securizată, și nu personal, din zonele cele mai fierbinți ale frontului.
Situația din Bakhmut, Avdiivka, Maryinka și din întreaga regiune Donețk. Bilohorivka și întreaga regiune Luhansk. Comandantul-șef și șeful Direcției Principale de Informații, șeful Serviciului de Stat al Poliției de Frontieră, reprezentanți ai Ministerului Apărării.
Coordonare în toată regula. Pregătiri în toată regula pentru acțiunile noastre de eliberare a teritoriilor ucrainene”, a scris Volodimir Zelenski, luni seara, pe Facebook.
Rusia ar vrea să înlocuiască gruparea de mercenari Wagner
Ministerul britanic al Apărării a anunțat că Rusia ar căuta soluții pentru a renunța la serviciile grupării paramilitare ruse Wagner.
"Acest lucru are loc în contextul disputei aprinse dintre Ministerul rus al Apărării și grupul Wagner. Conducerea militară a Rusiei dorește probabil un înlocuitor al armatei private pe care să-l poată controla mai mult. Cu toate acestea, nicio altă companie militară privată din Rusia nu se apropie în prezent de dimensiunea sau puterea lui Wagner”, au precizat reprezentanții Ministerului britanic al Apărării, potrivit The Guardian.