Procentul de înmagazinare a gazelor naturale în depozitele naţionale a depăşit 80%, iar România a atins astfel ţinta stabilită de Comisia Europeană pentru 1 noiembrie.
Anunțul a fost făcut luni, prim-ministrul Nicolae Ciucă, într-o postare pe Facebook.
"Continuăm proiectele deja începute pentru asigurarea independenţei energetice a României, precum extracţia de gaze naturale din Marea Neagră, care acoperă aproximativ 10% din necesarul de consum al ţării. Aşa cum am promis, vom avea suficiente cantităţi de gaz pentru iarna 2022 - 2023, astfel încât să protejăm consumatorii casnici, IMM-urile, serviciile sociale şi industria critică", a mai transmis premierul.
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat miercuri, că la nivelul Uniunii Europene stocurile comune de gaze au ajuns la 84%.
"Prietenii noştri din ţările baltice au depus eforturi uriaşe pentru a pune capăt dependenţei lor de Rusia. Au investit în energia din surse regenerabile, în terminale GNL şi în conducte de interconectare. Toate acestea au fost înfăptuite cu costuri ridicate, însă dependenţa de combustibilii fosili din Rusia are un preţ mult mai mare. Trebuie să ne debarasăm de această dependenţă în întreaga Europă. Am convenit aşadar să constituim stocuri comune. Am ajuns deja la 84%: mai mult decât obiectivul pe care ni l-am fixat", a spus von der Leyen.