Comitetul Olimpic și Sportiv Român a împlinit 110 ani de la înființare, perioadă în care sportivii tricolori au câștigat 309 medalii olimpice.
La evenimentul care a marcat 110 ani de olimpism în România au participat nume importante ale sportului nostru. Iar Comitetul Olimpic i-a decorat pe doi dintre sportivii de legendă ai țării: Dan Grecu și Viorica Viscopoleanu au primit Colanul de Aur, cea mai importantă distincție acordată de COSR.
Dan Grecu, medaliat olimpic, mondial și european: ”Vreau să vă spun că am participat la nouă ediții ale JO...trei ca sportiv, trei ca antrenor și trei ca arbitru.”
Dan Grecu, primul campion mondial din istoria gimnasticii românești
Dan Grecu a fost primul campion mondial din istoria gimnasticii românești, în 1974, la Varna. Un an mai târziu a devenit campion european, iar în 1976 a câștigat un bronz olimpic în proba sa favorită, la inele. Ca antrenor, a condus echipa masculină spre un bronz olimpic, la Atena 2004.
Reporter: ”Care dintre băieții pe care i-ați antrenat a fost cel mai rebel?”
Dan Grecu: ”Cred că Marian Drăgulescu, dar a fost băiat bun. Asta am și menționat, munca dovedește talentul până la urmă. De aceea a concurat până la 41 de ani.”
Viorica Viscopoleanu, campioană olimpică la săritura în lungime
Viorica Viscopoleanu a devenit campioană olimpică la săritura în lungime în 1968, în Mexic, când a stabilit un nou record olimpic și mondial. A participat la trei ediții de Jocuri Olimpice, iar în 1970 a devenit și campioană europeană.
Viorica Viscopoleanu, campioană olimpică și europeană, mesaj pentru sportivi: ”Să uite supărările sportivii și emoțiile la poartă stadionului sau sălii. Cât mai multe medalii, să intre cu curaj, fără emoții.”
Comitetul Olimpic Român s-a înființat pe 27 martie 1914, la cererea lui George Plagino, primul sportiv român care a participat la JO moderne. Se întâmpla în 1900, la Paris, în proba individuală de tir. Pentru a marca momentul aniversar, Turnul Serviciului de Telecomunicații Speciale din București a fost iluminat în culorile tricolorului, timp de două nopți.