Războiul din Ucraina a făcut cetăţenii europeni să realizeze că valorile care păreau fireşti au fost puse sub semnul întrebării, atât în afara UE cât şi în interiorul spaţiului comunitar a declarat, marţi, preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, la o întâlnire cu tinerii români.
Evenimentul a fost organizat în Aula Facultăţii de Drept din Bucureşti. Metsola s-a referit la reacţia românilor care au primit cetăţenii ucraineni refugiaţi din calea invaziei ruse.
What a great atmosphere!
— Roberta Metsola (@EP_President) December 20, 2022
Thank you to hundreds of young people present at @UNIBUC this morning for an open conversation on Europe.
It was great meeting you all, replying to your questions & listening to your ideas for a better Europe.
Never give up on what you believe in 🇪🇺🇷🇴 pic.twitter.com/KBqr5U5e1e
"Nimeni nu a spus României ce să facă. Dumneavoastră aţi mers la graniţă şi aţi primit mii şi mii de ucraineni care fugeau de un război pe care nu ni l-am fi imaginat în 2022, un război care ne-a făcut să realizăm că am luat de bune democraţia, statul de drept, integritatea teritorială, justiţia, egalitatea, un război căruia i-am trecut cu vederea semnalele de avertizare. Ne-am bazat prea mult, noi, Europa, pe un vecin care nu era de încredere, şantajist, ameninţător", a arătat şefa Legislativului UE.
Experiența aderării la UE, din perspectiva Maltei
Ea a vorbit despre experienţa aderării la UE din perspectiva ţării sale natale, Malta.
"Dacă a existat o promisiune a liderilor politici din ţara mea atunci, aceea a fost că vom adera la UE pentru a ne asigura că aceste valori sunt fireşti. Azi nu mai putem spune asta. Azi fiecare (valoare - n.red.) este pusă sub semnul întrebării nu doar în afara UE, ci şi în interiorul Uniunii. Cum răspundem noi? Ne asigurăm că banii, fondurile sunt folosiţi în mod corect", a arătat Roberta Metsola.
Pentru ce luptă Ucraina
Aceasta a mărturisit că justiţia şi integritatea sunt "parte esenţială" a activităţii Uniunii Europene.
"Fix acestea sunt lucrurile pentru care luptă ucrainenii. Dacă ne uităm la ce se întâmplă în ţara vecină, vedem cum este pus sub semnul întrebării tot ceea ce noi am luat de bun - iar justiţia şi demnitatea sunt în centru şi trebuie să luptăm pentru ele în fiecare zi, ca să nu trebuiască niciodată să trăim un război. Dumneavoastră nu va trebui să trăiţi războiul în deceniile viitoare", a completat ea.
După o oră de dialog cu tinerii şi înainte de a coborî de pe scenă, preşedinta Parlamentului European şi-a făcut un selfie cu persoanele care au participat la eveniment. De altfel Metsola, a petrecut minute bune făcând fotografii cu elevii şi studenţii.