Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Reuters: Trump urmează să-l numească pe Marco Rubio secretar de Stat. Cum se poziționează față de Rusia și China

Donald Trump, președintele ales al Statelor Unite, urmează să-l desemneze pe senatorul Marco Rubio în funcția de secretar de Stat, au precizat surse politice citate de agenția Reuters. Rubio ar deveni astfel primul politician de origine latino-americană care să fie numit ca șef al diplomației Statelor Unite, odată ce președintele republican își va prelua atribuțiile în ianuarie 2025.

Senator de Florida, Marco Rubio e considerat opțiunea cea mai virulentă de pe lista scurtă a lui Donald Trump pentru funcția de secretar de Stat. În ultimii ani, el a pledat în favoarea unei politici externe puternice față de adversarii geopolitici ai Statelor Unite, precum China, Iran și Cuba.

Dacă va fi confirmată, nominalizarea ar marca o schimbare spectaculoasă pentru Marco Rubio. În 2016, l-a înfruntat pe Donald Trump în alegerile primare republicane, când l-a numit pe miliardar un „escroc„ şi ”cea mai vulgară persoană care a aspirat vreodată la preşedinţie”, notează agenția France Presse.

În schimb, Rubio și-a atenuat unele dintre punctele sale de vedere pentru a se alinia cu discursul lui Trump. Republicanul care a câștigat alegerile prezidențiale îi acuză pe foștii președinți americani că au implicat Statele Unite în războaie costisitoare și zadarnice și a făcut eforturi pentru o politică externă mai restrânsă.

Deși este cunoscut pentru faptul că se poate răzgândi în ultimul moment, Trump ar fi luat luni o decizie privind secretarul de Stat, au mai precizat sursele citate de Reuters.

Reprezentanții lui Trump și ai lui Rubio nu au răspuns solicitării de a face public un punct de vedere.

Războiul din Ucraina, printre dosarele sensibile pe care le va gestiona noul secretar de Stat al SUA

Noua administrație de la Washington se va confrunta cu un context geopolitic mai tensionat față de cel din 2017, când Trump și-a preluat primul mandat. Ucraina și Orientul Mijlociu sunt măcinate de războaie, iar China s-a aliat cu inamicii SUA, precum Rusia și Iran.

Criza din Ucraina se va număra, cel mai probabil, printre principalele priorități de pe agenda lui Rubio.

În vârstă de 53 de ani, Marco Rubio a afirmat recent în interviurile pe care le-a acordat că Ucraina trebuie să ia în calcul negocierea unui acord cu Rusia, decât să se concentreze pe recâștigarea întregului teritoriu pe care Armata rusă l-a ocupat în ultimul deceniu. De asemenea, Rubio a fost unul dintre cei 15 senatori republicani care au votat împotriva unui pachet de ajutor militar de 95 de miliarde de dolari pentru Ucraina, adoptat în aprilie.

Desemnarea lui Rubio ar fi considerată o decizie izolaționistă, ceea ce ar evidenția o schimbare amplă a viziunilor republicane de politică externă în noua eră Trump.

Chiar dacă odinioară au încurajat intervențiile militare și o politică externă puternică, republicanii din jurul lui Trump pledează în prezent în favoarea delimitării, în special față de Europa, unde există nemulțumiri față de aliații SUA care nu își plătesc cota echitabilă pentru apărare.

„Nu sunt de partea Rusiei – dar, din păcate, realitatea este că felul în care războiul din Ucraina se va încheia este printr-un acord negociat”, a declarat Rubio pentru NBC în septembrie.

Nominalizarea lui Rubio ar urma să aibă un impact atât pe plan intern, cât și internațional.

Donald Trump a învins-o pe democrata Kamala Harris la alegerile din 5 noiembrie, în condițiile în care a câștigat cu ajutorul unui număr mare de alegători de origine latino-americană, care la scrutinul prezidențial precedent au votat cu Partidul Democrat.

Prin numirea lui Rubio, Trump ar urma să-și consolideze electoratul latino-american, transmitând acestei comunități că reprezentanții acestora ajuns în funcții-cheie în administrația sa.

Dacă va fi confirmat, Rubio va acorda probabil o importanță mult mai mare Americii de Sud decât orice secretar de stat anterior, a spus Mauricio Claver-Carone, un aliat al lui Rubio, fost președinte al Băncii Inter-Americane de Dezvoltare și fost consilier al Consiliului Național de Securitate pentru America Latină. în prima administrație Trump.

„Acesta este momentul când America Latină va fi cel mai mult pe harta din istoria oricărei președinții americane. Este istoric", a spus Claver-Carone, potrivit sursei citate.

Marco Rubio, pe lista scurtă pentru postul de vicepreședinte

Rubio a fost unul dintre cei trei politicieni aflați pe lista lui Trump pentru funcția de vicepreședinte. Președintele ales l-a ales în cele din urmă pe J.D Vance, senator american de Ohio, un politician cunoscut pentru pozițiile sale izolaționiste în politică externă.

În primul mandat de președinte al lui Trump (2017-2021), Rubio a susținut un pachet legislativ ce a îngreunat retragerea SUA din NATO, cerând ca o astfel de hotărâre să fie luată de două treimi dintre senatori.

Trump a criticat mai mulți ani statele membre NATO care nu au reușit să atingă obiectivele convenite privind cheltuielile militare și a avertizat în timpul campaniei că nu numai că va refuza să apere națiunile „delincvente”, ci și că va încuraja Rusia „să facă orice naiba își dorește” la ei.

Senatorul Marco Rubio a fost sancționat de Beijing în 2020 pentru poziția sa față de Hong Kong în urma manifestațiilor pentru democrație. De altfel, el a cerut Departamentului de Trezorerie în 2019 să lanseze o analiză în domeniul securității naționale privind achiziția de către TikTok a popularei aplicații de socializare chineză, Musical.ly, ceea ce a dus la declanșarea unei anchete.

Membru influent în Comisia de Informații a Senatului, Rubio a făcut presiuni asupra administrației Biden, pentru a bloca toate vânzările către Huawei la începutul acestui an, după ce compania chineză vizată de sancțiuni a lansat un nou laptop alimentat de un procesor Intel AI.

Bunicul lui Marco Rubio a fugit din Cuba în 1962. Din acest motiv, senatorul republican este un opozant al normalizării relațiilor cu Guvernul cubanez, o poziție împărtășită de Trump.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE