„Este obligația NATO să continue să furnizeze Ucrainei armele de care are nevoie pentru că, până la urmă, sunt implicate interesele noastre de securitate”, a declarant azi secretarul general NATO, Jens Stoltenberg în cadrul reuniunii miniștrilor de externe din statele member NATO. El a precizat că ar fi o tragedie pentru ucraineni dacă președintele Putin va câștiga acest război, dar că și Occidentul se va va afla în pericol. „Dacă nu ajutăm Ucraina în continuare, mesajul pe care îl vom transmite către toți liderii autoritari – nu numai la Moscova, ci și la Beijing – este că, atunci când încalcă legea internațională, când invadează o altă țară, când folosesc forța, obțin ceea ce își doresc”. Stoltenberg a solicitat menținerea ritmului de ajutorarea a Ucrainei în războiul ei împotriva invaziei Rusiei.
„Dacă nu ajutăm Ucraina în continuare, mesajul pe care îl vom transmite la Moscova și la Beijing va fi că, atunci când încalcă legea internațională și invadează o altă țară, acestea pot obține ceea ce își doresc”.
Declarațiile lui Stoltenberg survin pe fundalul eforturilor făcute de Statele Unite și de Uniunea Europeană de a aloca un ajutor militar suplimentar în această iarnă. Prezent la Bruxelles, secretarul de stat american Antony Blinken a reafirmat cu fermitate sprijinul American pentru Ucraina pentru a o ajuta să facă față războiului de agresiune al Rusiei.
Decizia unui nou ajutor militar american în valoare de 60 de miliarde de dolari, propus de administrația Biden, rămâne încă în suspensie din cauza opoziției unor republicani din Congres. Oficialii americani și-au exprimat totuși încrederea că vor trece pachetul, spunând că majoritatea republicanilor și democraților din Congres încă susțin ideea de a sprijini autoritățile de la Kiev.
Între timp, state membre ale UE, precum Germania și Olanda, au anunțat pachete de sprijin militar bilateral de mai multe miliarde de euro în ultimele săptămâni. Totodată, prezentă la reuniunea NATO la Bruxelles, ministrul de externe german, Annalena Baerbock, a anunțat că Germania va atinge obiectivul NATO de 2% din produsul intern brut pentru cheltuielile militare în 2024.