NATO condamnă retorica nucleară “periculoasă și iresponsabilă” a Moscovei, după ce președintele rus Vladimir Putin a anunțat dislocarea, din această vară, a rachetelor nucleare în Belarus. Iar Uniunea Europeană avertizează Minskul că ar putea să se confrunte cu noi sancțiuni.
Ucraina, la rândul ei, cere o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU. De partea cealaltă, Moscova a anunțat că "reacția Occidentului" nu-i va influența planurile de a amplasa rachete nuclear-tactice în Belarus.
Sprijinul Occidentului pentru Ucraina
Statele Unite ale Americii spun că, deocamdată, nu au niciun motiv să-și ajusteze politica nucleară și că nu există semne clare că Rusia ar transporta arme nucleare în Belarus. Anunțul lui Putin, făcut în timpul unui interviu pentru televiziunea centrală de la Moscova, a provocat reacții imediate ale NATO care “va monitoriza îndeaproape situația” mai ales că Rusia “și-a încălcat sistematic angajamentele de control al armamentului.”
Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a avertizat Belarusul să nu primească arme nucleare rusești pe teritoriul său. Acesta a scris pe Twitter că amplasarea armelor nucleare rusești în Belarus ar însemna o escaladare iresponsabilă și o amenințare la adresa securității europene. Belarus încă mai poate opri acest lucru, este alegerea lor. UE este pregătită să răspundă cu sancțiuni suplimentare, a menționat Josep Borrell.
Liderul belarus Alexander Lukașenko este un aliat apropiat al lui Vladimir Putin și a permis trupele ruse să invadeze, anul trecut, Ucraina de pe teritoriul Belarusului. Moscova spune că amplasarea de arme nucleare tactice în Belarus este un răspuns la sprijinul militar tot mai mare al Occidentului pentru Ucraina. Rusia mai menționează că și Statele UNite au arme nucleare în state europene, inclusiv în Germania.